Sebastià Caus presenta el projecte 'L'ametller, inspiració infinita', mostra del patrimoni natural de la Segarra

Sebastià Caus en la fica d'ametllers que inspira la seva obra
photo_camera Sebastià Caus en la fica d'ametllers que inspira la seva obra

El fotògraf cerverí Sebastià Caus ha inaugurat aquest divendres el cicle Diàlegs, una iniciativa que s'emmarca en el calendari de Cervera Capital de la Cultura Catalana., amb la voluntat de sintonitzar diverses disciplines artístiques amb el patrimoni. Caus ha mostrat el seu projecte L'ametller, inspiració infinita, en un dia que aquests arbres estaven en plena floració, ja que la seva obra es basa en el seguiment exhaustiu de l'evolució natural d'aquests arbres, que trasllada a fotografies de gran format.

Sebastià Caus entre el patrimoni natural de la SegarraDes de fa uns anys, Sebastià Caus ha establert un diàleg personal entre els ametllers i el paisatge, considerant que es tracta d'una part del patrimoni de la Segarra. El fotògraf utilitza imatges de gran format, recursos audiovisuals, obres amb volum i sensacions olfactives, com a elements del diàleg entre la floració i la seva infantesa, fins a arribar a generar una simbiosi dels ametllers amb els cirerers japonesos, que ha traduït en una instal·lació que ha titulat Sakura, i que es podrà visitar a la Capella de la Mare de Déu de l'Incendi, al carrer Major i en una finca d'ametllers del terme de la capital de la Segarra.

El cicle Diàleg s'ha presentat a la Casa Museu Duran i Sanpere, amb la participació la directora del Museu de Cervera i comissària de Cervera Capital de la Cultura Catalana, Carme Bergés, el comissari de Cervera Capital de la Cultura Catalana, Marc Comas. Un element més de la programació de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, en el qual diversos pintors, fotògrafs, escultors, artistes visuals i creadors compaginaran les seves obres amb el patrimoni cerverí.

D'aquesta manera artistes pictòrics, plàstics, visuals, multidisciplinaris o performatius aportaran la seva mirada i la seva visió a diferents obres i espais de Cervera

Marc Comas i Carme Bergés Comisaris de Cervera Capital de la Cultura CatalanaEl museu és una escola, origen dels Diàlegs

El museu és una escola és la traducció al català de l'obra de l'artista uruguaià nascut a Alemanya, Luis Camnitzer, considerat un dels impulsors del conceptualisme. Amb obres a la Tate Modern, al MoMA o al Wisley Museum de Nova York, Camnitzer reivindica el poder de l'art per expandir el coneixement i crear connexions amb el món educatiu. El Museu Reina de Sofia de Madrid clou el dilluns 4 de març l'exposició Hospicio de Utopías Fallidas, una retrospectiva sobre aquest creador.

Fruit d'aquesta obra, traduïda al català per la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, el Museu de Cervera, el Departament d'Educació, i el Departament de Cultura de la Generalitat van iniciar un projecte educatiu, en el qual el patrimoni i l'art permeten la construcció conjunta de coneixement i esdevenen una eina de formació docent.

El Museu de Cervera va liderar aquesta prova pilot en assumir-ne el comissariat educatiu. Hi van participar sis centres escolars de la Segarra, la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida (UdL) i el Centre de Formació Enric Granados de Ponent, els quals van plantejar un diàleg entre educació i patrimoni o com l'art pot esdevenir una eina educativa de reflexió compartida.

En el projecte, hi van participar els mestres, nenes i nens, joves i comunitat de diversos centres educatius: Escola Jaume Balmes de Cervera, Escola Les Savines de Cervera, Escola Sant Gil de Torà, Institut La Segarra de Cervera, Institut Antoni Torroja de Cervera, Institut de Guissona (aula oberta), Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL i el Centre de Formació Enric Granados de Ponent.

 

La resta de programació dels Diàlegs

Mènsula

Plaça Major i Sant Domènec - Del 7 d'abril al 21 de juliol

El segon diàleg es basa en la mirada col·lectiva sobre un element patrimonial tan important i característic de Cervera com són les mènsules dels balcons de la Paeria. 14 artistes de diferents disciplines, procedències i generacions establiran un diàleg artístic amb les mènsules. D'aquesta manera proposaran una mirada contemporània a aquests elements històrics des de l'escultura, la pintura, la fotografia, les arts visuals, la instal·lació o la intervenció.

Els artistes participants en aquest diàleg són: Àngela García, Agnès Pla, Alba Cuñé, Roser Vallès, Georg Massanés, Guillem Duch, Carles Gutiérrez, Joan Porredon, Pentaculo escultores, Stefano Dalle, Giulia de Manincor, Max Dalmau, Takehiro Iwata, Roser Sàrries i Daniel Gros.

Comentaris