Opinió

Temps de pandèmia VI, El Patrimoni del Segrià

El nou confinament es un fet . Hem de complir les normes de les autoritats, encara que no ens agradin o hagin fet trontollar les immediates perspectives de gaudir uns dies a la platja, la muntanya o qualsevol altre indret

El nou “confinament” es un fet . Hem de complir les normes de les autoritats, encara que no ens agradin o hagin fet trontollar les immediates perspectives de gaudir uns dies a la platja, la muntanya o qualsevol altre indret. Però crec que sempre hem de cercar actituds positives enfront les crisis.

Fico ara un exemple. A Alcoletge, poble del Segrià, tenim un interessant passat lligat a la resta de la comarca i del país, amb un patrimoni històric que es pot visitar. Si pugem al Tossal dels Morts veurem un petit muret, únic testimoni del passat andalusí del lloc, aprofitat després pels cristians. Aquest muret es troba entre els fonaments del cementiri del segle XIX i les fortificacions restaurades de la Guerra Civil. Una visita a aquest indret després de passar pel Centre d’Interpretació de la Guerra Civil “Ermengol Piró”, situat al carrer Major, ens pot donar una visió molt propera al que fou l’últim intent de la II República per aturar l’avanç de les tropes franquistes, el Front del Segre, un espai de memòria que s’ha de continuar promocionant per les generacions presents i futures. En aquest carrer tenim l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, un temple barroc de la segona meitat del segle XVIII, i la Casa Cortasa, una casa pairal del mateix segle molt ben conservada. A dalt del cim de dit tossal, tenim una excel·lent panoràmica de la Vall del Segre, la ciutat de Lleida i part de la Noguera i el Pla d’Urgell, amb els seus conreus i diversitats.

Aquests “tossals pelats” son un tret propi d’aquestes terres que han vist passar moltes civilitzacions al llarg de la Història. La proximitat del riu i terres bones per l’agricultura completaven el caràcter defensiu de les poblacions que es situaven al voltant d’aquests accidents geogràfics. Pràcticament tots els pobles tenen ja alguna publicació que parla del seu desenvolupament històric. En el cas d’Alcoletge tenim dues, una general i altre dedicada a la Guerra Civil. A més disposem d’altres obres sobre toponímia, concursos de epístoles de l’esmentada guerra, novel·la, etc. Tot a la fi, es una bona ocasió per veure l’oferta cultural i gastronòmica de cada poble de la nostra comarca.

El missatge d’aquest article va en el sentit d’aprofitar una situació de crisi i de mobilitat reduïda per conèixer el llegat històric, arquitectònic, arqueològic i en general cultural. Una visita d’aquest tipus pot adaptar-se al temps de cada persona o grup. Una estada de mig dia permet visitar un d’aquests pobles. Amb un dia, podem fer una ruta centrada en el Front del Segre per Alcoletge, Vilanova de la Barca i Camarasa. En varis dies, excursions més àmplies i amb diferents temàtiques.

Conèixer el patrimoni al voltant de la residència habitual ens permet estimar millor la nostra comarca. Un patrimoni obert, lligat a espais més grans com Catalunya, la resta d’Espanya i la mateix Europa.

Comentaris