Opinió

La taula de la qualitat de l'aire de les Garrigues

Aquest passat 22 de desembre, i per iniciativa de la delegació del Govern de la Generalitat a Lleida, es constituïa a les Borges Blanques, ara sí, la “Taula de la Qualitat de l’Aire de les Garrigues” amb unes 48 institucions convocades, de moment, entre entitats i administracions

Deia en un article publicat l'agost de 2019 que “El canvi climàtic no entén de normatives ni de models econòmics i imposa urgentment i sense opcions la transició de l’economia industrial i productiva, generadora de grans quantitats de plàstics i CDR (Combustibles derivats de residus), a l’economia circular. Aquesta nova economia permet, mitjançant una bona gestió, tendir a zero la generació de residus i l’aprofitament de la resta. Casos com el de la recollida porta a porta en són bon exemple. No hi ha ja marxa enrere”.

El gener de 2020 l’aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, es comprometia a crear la “Taula de la Qualitat de l’Aire de les Garrigues” per avalar el projecte de Nova Tracjusa a Juneda. El març de 2021, en ple canvi de Govern, aquest conseller donava l’autorització ambiental definitiva perquè aquesta instal·lació comencés a funcionar, s’oblidava de la Taula i mentrestant a les Garrigues el Consell Comarcal anava omplint d’escombraries el nou abocador ja ampliat de les Borges Blanques.

Aquest passat 22 de desembre, i per iniciativa de la delegació del Govern de la Generalitat a Lleida, es constituïa a les Borges Blanques, ara sí, la “Taula de la Qualitat de l’Aire de les Garrigues” amb unes 48 institucions convocades, de moment, entre entitats i administracions. Entre els diferents estudis i reculls de dades des del 2013 presentats no hi havia res anormal pel que fa a la contaminació atmosfèrica que no fos típic d’una zona com aquesta. Algun pic de PM10 (partícules inferiors a 10 micres) que entren dins dels valors normals marcats per la UE i de la OMS, encara més restrictius. Així ho avalava també el tècnic present del CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas). També es constatà que d’inspeccions a les indústries i abocadors de la zona se’n fan i més que se’n faran a partir d’ara. Així doncs, no hi ha cap problema a hores d’ara, ni de salut pels veïns, ni per contaminació del sòl per a poder continuar amb el cultiu del nostre producte més preuat, l’oli d’oliva verge extra. Oh, sorpresa!

Cal dir també que des d’aquell fatídic març del 2021 i d'ençà que governa ERC, aquesta instal·lació no ha entrat en funcionament, que la conselleria d’Acció Climàtica dirigida per Teresa Jordà, no ha vist encara el nou projecte que vol presentar Nova Tracjusa, anomenat BioGap, i, per tant, no pot donar-ne suport perquè obtingui ajuts europeus NGEU. Quan es presenti, si es presenta, es farà una nova valoració ambiental. Hauran de passar uns 2 anys si s’atorguen nous permisos, tot i que amb la moratòria d’incineradores ara no es poden cremar CDR, és més, fa 15 dies la UE ha canviat la normativa, per tant, no podrà obrir si crema CDR. Com deia al principi, la nova economia verda europea o la bioeconomia passa per residu zero, per tant, no contaminant. Nova Tracjusa no és viable amb la incineració de residus, punt final.

Una altra cosa és com tractem els nostres purins i residus, en tenim bons exemples a Alcarràs i a Almenar, pròximament abordarem aquesta tasca.

Comentaris