Opinió

Torre Salses: objectiu comercial o urbanístic?

En el darrer Ple municipal, els vots de PSC, Ciudadanos i PP van donar llum verda a la Modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbana (POUM) per reajustar el traçat del vial que ha d’unir la zona de Torre Salses, on hi ha la intenció de fer una àrea comercial.

En el darrer Ple municipal, els vots de PSC, Ciudadanos i PP van donar llum verda a la Modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbana (POUM) per reajustar el traçat del vial que ha d’unir la zona de Torre Salses, on hi ha la intenció de fer una àrea comercial.

En un moment en què està aturada, o gairebé, la revisió del POUM iniciada l’any passat, no té sentit fer modificacions urbanístiques parcials. És més, considerem que aquest canvi en el planejament es fa en aquest moment precisament per modificar, per la porta del darrere i amb nocturnitat, el Pla Urbanístic. A més, amb la finalitat de facilitar la implantació d’una gran àrea comercial, tot i tenir les associacions del ram en contra i quan el debat del model comercial a Lleida ni tan sols s’ha endegat.

Així i tot, l’equip de govern i els grups de C’s i PP, els uns socis permanents  i els altres circumstancials, tenen un interès inusitat a desenvolupar urbanísticament aquest i altres sectors de la trama urbana allunyats del centre de la ciutat i a implantar-hi grans àrees comercials. Dos propòsits diferents alhora.

Interès inusitat a desenvolupar urbanísticament sectors de la ciutat on, segons s’ha reconegut des dels serveis d’urbanisme de la Paeria, hi ha persones físiques i empreses que hi han invertit, hi han comprat terrenys, i es veu que no se’ls pot deixar sense el benefici derivat de la inversió... Primant el model especulatiu per sobre del productiu.

També interès inusitat a implantar grans àrees comercials en sectors allunyats del centre de la ciutat. Volen implantar àrees comercials, amb cartes al director d’acompanyament. Quan resulta que l’EMU va invertir en el seu moment 22 milions d’euros, a compte del desenvolupament del Pla Especial de l’Estació (que havia de desenvolupar el projecte comercial de Viàlia). No volen àrees comercials? En podríem tenir una de ben cèntrica, al Pla de l’Estació. I no caldria aquesta operació tan estranya a Torre Salses, sinó que podria recuperar els 22 M d’€ enterrats a l’entorn de l’estació i, de pas, s’operaria un canvi diamentral al model comercial especulatiu que PSC, C’s i PP pretenen implantar.

Lligada a la modificació urbanística de què parlava al principi, l’equip de govern de la Paeria aprovava, també amb C’s i PP, un conveni amb EUROFUND, l’empresa promotora de la gran àrea comercial de Torre Salses. Això és la demostració més clara que l’alcalde i els grups favorables a les grans àrees comercials en parts exteriors de la ciutat volen tirar pel dret. Perquè el conveni conté acords sobre la participació d’aquesta empresa en el finançament del vial, però també el compromís de modificar urbanísticament la zona a desenvolupar comercialment i de facilitar la tramitació de tota la documentació necessària per a la implantació del negoci.

Per això es vol tirar pel dret, sense atendre a debats i a estudis més aprofundits i amplis sobre el model comercial de la ciutat, que és el mateix que dir sobre el model de ciutat. Sense voluntat ni previsió de fer més estudis, que analitzin allò que els ja presentats no analitzen: l’impacte socioeconòmic, ambiental, sobre la mobilitat i el territori. Estudis que reclama el sector comercial de la ciutat.

També és mala sort que el vial de què parlem hagi rebut el nom de Víctor Torres, ell, l’estimat i admirat Víctor, qui sovint deia que “els enemics que no hem de perdre de vista mai són les tres principals xacres de la democràcia: la demagògia, la incompetència i la immoralitat”. Flac favor a la seua memòria.

Comentaris