Opinió

Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida

El repte tan gran que tenim totes les persones de tot el món per combatre la COVID-19 fa que el dia 1 de Maig, dia Internacional dels Treballadors i de les Treballadores se centri primer de tot a fer front a la pandèmia i, en segon lloc, a com afrontar el gran repte que tenim al davant: una crisi social i laboral plena d’incerteses

“Salut, treball i justícia social. la prioritat és la vida”. Aquest és el lema de l’1 de Maig del 2020, amb un missatge de suport, d’esperança i de solidaritat i, sobretot, de molta força!

Des de CCOO volem donar el nostre agraïment i el nostre respecte a tots els treballadors i treballadores que estan treballant a primera línea, però també a tots aquells i aquelles que ho estan fent des de casa o en altres circumstàncies.

També volem recordar, agrair i donar tot el suport a tots aquells treballadors i treballadores que a causa de la pandèmia de la COVID-19 han vist perdre el seu lloc de treball, o s’han vist immersos en un ERTO, a tots ells i elles va dedicat aquest 1 de Maig.

El repte tan gran que tenim totes les persones de tot el món per combatre la COVID-19 fa que el dia 1 de Maig, dia Internacional dels Treballadors i de les Treballadores se centri primer de tot a fer front a la pandèmia i, en segon lloc, a com afrontar el gran repte que tenim al davant: una crisi social i laboral plena d’incerteses.

Una crisi sanitària que ha paralitzat gran part de la nostra activitat econòmica, i ha deixat multitud de persones sense recursos per poder fer front a les necessitats més bàsiques, persones que no tenen res per menjar ni cobrir les seves necessitats més bàsiques.

Una crisi sanitària que ha posat de manifest el valor del que és públic, uns serveis públics que ho han donat tot i més per fer front a la situació de la COVID-19, malgrat estar infradotats en recursos humans, materials i en la gestió pròpia dels serveis.

Una crisi sanitària que ha posat de manifest la fragilitat i l’injust model social i econòmic que tenim. Un model que posa per davant els interessos econòmics d’uns pocs, mentre la pobresa i la desigualtat social creix dia a dia, un model amb el qual la precarietat en el món laboral i la contaminació mediambiental creixen dia a dia.

Una crisi sanitària que ens ha de permetre entre tots i totes, construir propostes, que ens orientin cap a canvis estructurals que permetin superar les febleses del nostre actual model social i econòmic. Hem de convertir la crisi en l’oportunitat per redefinir una societat més justa i més igual per a tothom, més sostenible, i on la cooperació i la solidaritat siguin les bases. Aquest és el repte que tenim tots i totes com a societat, com a ciutadans i ciutadanes.

Seran necessaris consensos al marge de les diversitats i pluralitats que tenim tots i totes, serà moment de pensar únicament què fer per sortir endavant!

CCOO volem deixar molt clar que treballarem perquè la resposta no sigui tornar a les polítiques d’austeritat.

Hem de determinar un nou model productiu i social, potser és hora de pensar seriosament en el consum de proximitat, per exemple; en més i millors serveis públics, com sempre hem demanat i exigit des del sindicat; en una millor sanitat; en una millor atenció a les persones grans i dependents, i en una millor educació. I en unes condicions dignes de treball i salaris, i per fer-ho cal denunciar la reforma laboral.

És moment de solidaritat, de compromís i els treballadors i les treballadores volem formar part de les solucions. Hauran de comptar amb nosaltres!

Comentaris