Opinió

En temps de pandèmia II

La prudència dels ciutadans és fonamental, seguir les normes sanitàries i de tota mena que ens transmeten les autoritats polítiques és el camí a seguir.

La nova normalitat tal com la va anomenar el President del Govern espanyol comença a arribar a les nostres contrades. És reconfortant veure a gent coneguda anar a treballar o rebre les ajudes pels qui no ho poden fer. Veure com s'obren els comerços, com els bars són per la xerradeta amb els amics i veure el meu poble, Alcoletge, tornar a la vida social.

La nova normalitat no és la normalitat que teníem abans de la pandèmia, i no ho serà mentre no arribi la desitjada vacuna. La prudència dels ciutadans és fonamental, seguir les normes sanitàries i de tota mena que ens transmeten les autoritats polítiques és el camí a seguir. No es pot descartar un repunt dels casos de malaltia en poc temps o la tardor-hivern, però hauríem d'estar preparats, especialment en l'àmbit de la sanitat pública. La grip espanyola, de la qual parlàvem en l'anterior article, va tenir una segona onada que va ser la més mortífera. Però estem millor preparats. El sistema de salut, malgrat les retallades dels últims anys, és un dels millors del món. L'educació i informació és molt més eficaç que a principis del segle XX, arriba a totes les capes de la societat. Un sistema plenament democràtic com el nostre també és una eina per qualsevol dificultat. La coordinació entre les diferents administracions permet, com hem vist, una major atenció a les persones com també unes accions de defensa enfront del coronavirus. Un horitzó no gaire llunyà de l'esmentada vacuna ens ha de fer ser optimistes de cara al futur.

Estem en la pitjor crisi des de la Guerra Civil i la posterior postguerra sota una terrible dictadura. Als anys 1957-58 ens va atacar la "grip asiàtica", pandèmia que va afectar a tot el planeta. L'aplicació de nous medicaments i la corresponent vacuna van aturar-la. El 1968 va tornar una onada de la malaltia, en aquest cas la "grip de Hong Kong" portada als EE.UU. per soldats de la Guerra del Vietnam i després a Europa. Va tenir una mortalitat considerable però va ser més suau que l'anterior, amb quatre onades posteriors. La sida, a principis dels anys vuitanta, i la grip aviar en el segle XXI van ser altres epidèmies patides a la nostra societat.

En el segle XXI hem patit la grip aviar i la crisi econòmica del 2008. Ara estem en el fenomen de la COVID-19. Com ja hem dit aquí i en l'anterior article, la pitjor crisi sanitària i econòmica. Però hem de donar un missatge d'esperança. La unió de tots els esforços contra el virus ens porta i portarà a la seva derrota final. El nombre de persones que supera la malaltia baixa dia rere dia, també ho fa el nombre de contagiats i els que necessiten lloc a l'UCI, mentre que les altes als hospitals augmenten en relació amb els ingressos. En aquests moments estem en unes xifres alentidores

Són temps de pandèmia.

Comentaris