Opinió

En temps de pandèmia V, preguntes des del Segrià

Una pregunta final; per què no es va actuar abans del dia de Sant Joan, quan es van detectar els brots a les comarques de la Franja el 22 de Juny?

El 4 de juliol vam tornar a un nou confinament a la comarca del Segrià. La improvisació, la manca d’un protocol clar i la ineficàcia són alguns dels qualificatius que estem veient en els mitjans de comunicació vers aquesta mesura pressa pel Govern de la Generalitat. Uns qualificatius que també s’escolten dirigits al govern municipal de la ciutat de Lleida. Hi haurà el temps necessari perquè les diverses forces polítiques demanin explicacions i, si escau, responsabilitats. Una cosa es certa: molts petits negocis que començaven a aixecar-se rebran un cop molt dur que pot acabar definitivament amb les seves esperances.

Estem segurs que des del Govern de la Generalitat, com des de qualsevol altra institució, no s’ha volgut discriminar a una comarca com la nostra. Estem segurs que des d’aquest govern, com tots, es vol el millor pels seus ciutadans. Però en els moments actuals, els segrianencs tenen preguntes que no s’han resolt o no s’han contestat degudament.

Totes les autonomies han tingut un temps des de la fi de l’Estat d’alarma per fer uns protocols en el cas, molt previsible, de brots com els que tenim a les terres del Segrià. On son aquets protocols en el cas de la conselleria de Salut de la Generalitat? La nostra comarca té una situació especial en temps de recollida de la fruita a l’estiu. Mai, ni tan sols en aquest any tan difícil, la Generalitat ha liderat una taula de treball amb institucions, sindicats i pagesos. Aquesta qüestió es venia denunciant des de la Paeria de Lleida any rere any però el 2020, l’anyada més difícil, aquest lideratge ha tornat a mancar. Per què? Nació Digital publicava el 14 de Juliol la notícia del rebuig del Govern a l’ajuda de gestió per part del Ministeri de Sanitat perquè “ja tenia cobert el flanc”. Els esdeveniments sembla que no recolzen aquesta resposta.

Uns dels problemes bàsics de la crisi són les dificultats per fer el rastreig dels casos i infectats propers. La funció del rastreig es va encarregar a una empresa privada, Ferrovial, que no ha tingut els mitjans suficients per fer la tasca. No es podia haver contractat treballadors per part de la Conselleria de Sanitat per fer una feina tan important? No es podia tindre aquests treballadors preparats per començar en el primer moment del brot?

La Paeria de Lleida és un organisme directament relacionat amb el tema dels temporers, com tots el ajuntaments de la zona. El nombre de migrants que dormen al carrer sense poder tenir les mínimes normes de salut i higiene s’ha multiplicat respecte als anys anteriors. On són les previsions de l’equip de govern front aquest greu problema que afecta a unes persones en particular i a la ciutat en general?

Una pregunta final; per què no es va actuar abans del dia de Sant Joan, quan es van detectar els brots a les comarques de la Franja el 22 de Juny?

Esperem una tornada a la normalitat el més aviat possible amb la col·laboració ciutadana i l’eficàcia de les institucions.

Comentaris