Opinió

En temps de pandèmia XII, Cultura i 'Mil Maneres festival'

La pandèmia que castiga el món ha canviat moltes activitats, costums i formes de viure a tot arreu. La crisi econòmica derivada de la COVID-19 ha retallat els pressupostos d'algunes partides d'entitats públiques per destinar aquests romanents a lluitar contra la malaltia

La pandèmia que castiga el món ha canviat moltes activitats, costums i formes de viure a tot arreu. La crisi econòmica derivada de la COVID-19 ha retallat els pressupostos d'algunes partides d'entitats públiques per destinar aquests romanents a lluitar contra la malaltia. Un dels sectors més afectats ha set el de la cultura a tots els nivells. La cancel·lació d'esdeveniments i les restriccions dels aforaments d'aquelles activitats que encara resisteixen són una mostra dels difícils temps en els quals vivim. Moltes zones d'Espanya han anul·lat les festes patronals o han quedat molt reduïdes allí on s'han celebrat, és un exemple més.

Vistes aquestes circumstàncies és molt lloable la labor feta per l'Ajuntament d'Alcoletge en oferir als ciutadans que vivim aquí el programa "Fem Fresca". Una sèrie variada d'activitats culturals la nit dels dijous als mesos de juliol i agost. Un respir de lleure per a aquells que no han pogut sortir de vacances. Com també és molt lloable el primer festival de teatre "Mil Maneres festival", que en un principi s'havia de fer a primers d'abril i que per la pandèmia s'ha portat a terme entre els dies 1 i 4 d'octubre. El que en principi havia de ser una gran manifestació de teatre al carrer per tot el poble ha quedat circumscrit a zones concretes com places o llocs tancats com el pavelló d'esports. Tot amb aforaments limitats per complir amb les normes sanitàries. Però per això mateix penso que ha tingut més valor la ficada en escena, mai millor dit, d'una sèrie d'activitats al voltant del món del teatre: actuacions dramàtiques, tallers per a infants, actuacions de circ... Una excel·lent organització junt amb una gran acollida del poble han permès veure i gaudir d'obres d'una gran qualitat i diversitat, moltes d'elles amb un to avantguardista. Sent important el que hem dit vull remarcar la intenció d'oferir el festival a tot tipus d'edats, des dels més petits als més grans. Però encara voldria destacar un altre valor afegit, per la voluntat expressa dels organitzadors, com és incloure les activitats com una forma d'educació en valors integradors de tolerància i pau, especialment pels infants, però no només per a ells. El teatre és una gran manera de portar aquests valors als quals en el futur formaran la societat perquè aquesta sigui més justa i retalli les desigualtats que pateix el nostre planeta. Alcoletge ha ficat en aquesta gran labor el seu gra de sorra. Hem de continuar donant suport al festival Mil Maneres que aquest any hem encetat.

Finalitzo aquest article fent referència al tancament del festival amb l'obra de circ "Xavivari Blues" del grup Circo Los, amb música de fons de la pel·lícula "Granujas a todo ritmo" (1981). Un bon exemple de lluita contra el racisme. Mil Maneres festival: un gran èxit. Gràcies organitzadors, gràcies Ajuntament, gràcies Alcoletge.

Comentaris