Opinió

En temps de pandèmies

El desconfinament ha començat. La prudència i el respecte a les normes són eixos fonamentals. No abaixem la guàrdia.

Les terres de Ponent, com la resta d'Espanya, han patit epidèmies i pandèmies al llarg de la seva història. Recordem aquí la mal anomenada grip espanyola, portada a Europa per soldats americans a la Primera Guerra Mundial. El primer contagi es documenta a la base militar de Fort Riley (EE.UU.) el 4 de març del 1918. El nostre país, que era neutral, no va patir la censura de les potències en litigi i la premsa es va fer ressò de l'epidèmia, circumstància per la qual va rebre aquest nom.

A Lleida no va ser tan letal com altres llocs, així i tot va provocar una mortalitat de 170,3 persones per cada 100.000 habitants. A la resta de l'Estat hi va haver 8.000.000 d'infectats i 300.000 morts, especialment joves. Avui sabem que el patogen va ser un virus A del subtip H1N1. Els que sobrevivien podien patir una pneumònia bacteriana per la qual no hi havia antibiòtics. Febre alta, cansament, diarrea, vòmits i en moltes ocasions, hemorràgia pulmonar, eren els símptomes més significatius. L'any següent la malaltia va desaparèixer de les nostres contrades mentre que a Espanya es va endinsar en el 1920.

El Boletín Oficial de la Provincia de Lérida ens parla de les mesures per lluitar contra la pandèmia: neteja de carrers, places, estables, habitatges i locals públics amb aigua "cargada de sustancias antisépticas, zotal, sulfato de hierro...". Netejar basses d'aigua, protecció dels aliments que es venien als mercats, no llençar escombraries al carrer, etc. Al mateix temps, el Ministeri de la Governació dóna una llista de medicaments: sals de quinina, opi i derivats, iode, iodurs, acetat i carbonat amònic. Antipirina, aspirina, euferina, piramidon, esparteïna i les seves sals, cafeïna i les seves sals, estricnina i les seves sals, adrenalina, colesterina, benzoat sòdic, alcanfor, salicilat sòdic i novocaïna.

Actualment vivim una altra pandèmia, el coronavirus, que ha fet trontollar la sanitat i l'economia de tot el món. Sembla, per les dades, que aquest virus és més letal que la grip del 1918 però també tenim una millor sanitat, uns medicaments molt més avançats i 122 laboratoris estan treballant per cercar una vacuna eficaç. La mortalitat a la Terra Ferma de la grip del 1918 va ser de 170,3 per 100.000 habitants. A l'hora d'escriure aquest article, la mortalitat del coronavirus està estimada en 77 per 100.000 a l'àmbit de Catalunya. Malgrat la virulència de la malaltia, ara estem millor protegits.

Les institucions polítiques també són més properes al ciutadà. El govern d'Espanya, la Generalitat de Catalunya, la Diputació, els consells comarcals i els ajuntaments són ara més efectius, i tot amb el paraigua de la Unió Europea. El desconfinament ha començat. La prudència i el respecte a les normes són eixos fonamentals. No abaixem la guàrdia.

Són temps de pandèmia.

Comentaris