Opinió

Recuperem la nostra memòria, construïm el Centre d’Interpretació de la Guerra Civil i la Postguerra que Lleida necessita

El 17 de juliol farà un mes de la constitució dels ajuntaments sorgits de les urnes del passat 28 de maig. Durant aquest mes hem assistit a les primeres accions de la nova Paeria que, legítimament, marca les seves prioritats i línies de treball per la legislatura que s'estendrà fins al 2027. Un altre 17 de juliol, el de 1936, començava a les casernes militars espanyoles del nord de l'Àfrica un cop d'estat contra el també legítim govern de la República, cop que va fracassar i que l'endemà donava pas a la Guerra Civil.

Són dos fets que semblen no tenir relació, però és que durant aquesta legislatura —concretament el 2026— commemorarem el 90è aniversari d'aquell fatídic fet que va portar el nostre país d'una època de llum i esperança, com va ser el període republicà, a una altra de foscor, caspa i silenci. Ara que les negres tempestes s'albiren de nou a l'horitzó (el del 23J), és necessari recordar al nou equip de govern de la ciutat i especialment al Paer en Cap, Fèlix Larrosa, el compromís que la seva formació política va adquirir amb la creació del Centre d'Interpretació de la Guerra Civil i la Postguerra que des de les entitats que formem la plataforma Lleida 1936 venim reclamant amb insistència des de fa un parell d'anys.

Al seu programa electoral, el PSC es comprometia literalment a "iniciar els estudis per crear el Centre d'Interpretació de la Guerra Civil i la Postguerra, juntament amb les entitats que formen part de la plataforma Lleida 1936", i la resta de formacions polítiques de tradició catalanista, republicana i/o federalista es comprometien també a tirar-lo endavant. Totes aquestes formacions (PSC, ERC, Junts, el Comú i la CUP) van donar, a més a més, suport públic al projecte en l'acte celebrat a l'Ateneu Popular de Ponent el passat mes de gener.

També aquestes formacions (a excepció de la CUP, sense presència al consistori), van aprovar el darrer ple del 2022 la moció presentada per Lleida 1936 i que proposava l'obertura del Centre d'Interpretació de la Guerra Civil i la Postguerra no més tard de l'any 2026 quan, com dèiem abans, commemorarem el 90è aniversari de l'inici de la Guerra Civil.

Vint dels vint-i-set paers i paeres de l'actual consistori són de formacions compromeses amb la memòria democràtica del nostre país, memòria que ha de ser un acte de justícia i reparació envers els lleidatans i lleidatanes que van viure i patir la guerra civil i la postguerra. Els darrers governs municipals han fet passos endavant en aquest sentit, però cal continuar aprofundint en aquesta tasca, més necessària que mai per explicar el passat i impedir el ressorgiment del neofeixisme, que veiem com a Europa i ara també al nostre país va guanyant posicions.

El temps passa i el 2026 s'acosta. Emplacem, doncs, al Paer en Cap i el seu equip de govern, així com a les forces polítiques que han donat suport a la iniciativa, a asseure'ns plegats per iniciar els primers passos de la construcció del Centre d'Interpretació de la Guerra Civil i la Postguerra, perquè un altre 17 de juliol, en aquest cas d'aquí a tres anys, puguem celebrar-ne l'obertura i saldar un deute històric amb la memòria col·lectiva de la ciutat.

David Sancho

Pilar Pelegrí

Portaveus de la Plataforma Lleida 1936

Comentaris