Opinió

#enfem25

Remenar retalls de diaris i recopilar fotografies i records ens ha obligat a fer parada, a mirar endarrere i repassar tot allò que hem fet. I ens hem adonat que el que importa de debò no son les estadístiques ni les coses que hem dut a terme, sinó que l’essencial és el camí recorregut

9131 dies, 1.800.000 visitants, 870.000 préstecs, 5.000 activitats amb 342.000 assistents. Quan s’acosten dates assenyalades és temps de recompte i aquestes son algunes de les xifres dels vint-i-cinc anys de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila que va començar a caminar a Mollerussa l’any 1996 quan La Caixa va traspassar la seva biblioteca al Sistema de Lectura Pública. Així que aquest novembre estem de festa grossa i hem preparat un reguitzell d’activitats per celebrar-ho (i aprofito l’avinentesa per a convidar-vos-hi): laboratoris de lectura, sortejos, art al carrer amb l’il·lustrador Valentí Gubianas, teatre familiar amb La Bleda, un concert íntim de David Carabén i dues exposicions, una de virtual i una a la biblioteca, que ressegueixen la nostra petita història.

Remenar retalls de diaris i recopilar fotografies i records ens ha obligat a fer parada, a mirar endarrere i repassar tot allò que hem fet. I ens hem adonat que el que importa de debò no son les estadístiques ni les coses que hem dut a terme, sinó que l’essencial és el camí recorregut.  Revisant les notícies que conformen les exposicions ens hi hem reconegut, hem vist com hi afloraven els nostres trets distintius, hem descobert com el camí fet anava mostrant clarament qui som: una biblioteca orientada a l’usuari (treballem seguint el sistema de gestió de la qualitat ISO perquè volem millorar, anticipar-nos a allò que necessiteu i oferir-vos el que demaneu); una biblioteca tecnològica (hem estat capdavanters en oferir wifi, prestar portàtils, implantar la radiofreqüència i en tenir una aplicació per a mòbils pròpia); una biblioteca que creu en les persones (hem confiat sempre que el treball amb els infants farà més i millors lectors adults treballant en projectes com Nascuts per llegir, Municipi lector, el Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya o els laboratoris de lectura) i som una biblioteca inquieta (les activitats culturals han estat un motor per la biblioteca i sortir de les parets de l'edifici ha estat una de les nostres obsessions).

Aquests valors, el que som com a biblioteca, han estat i seran la nostra manera de caminar en un viatge que no té final perquè entenem que les biblioteques som molt més que llibres. La manera de transmetre, aprendre i intercanviar coneixements no es fa només a través del paper. Les biblioteques som cultura i les persones sempre tindrem valors i coneixements per aprendre i comunicar. Sempre tindrem ganes de gaudir d'una lectura, d'una cançó, d'una pintura, d'una història... independentment del suport sobre el qual se'ns presenti. I aquest camí cultural és infinit.

Els experts diuen que han de passar fins a tres generacions perquè una biblioteca s'afermi i estigui totalment integrada a la comunitat, així que no ho veurem pas nosaltres si hem tingut d'èxit en aquest propòsit. Però sí que us podem dir que estem gaudint de cada corriol i que l’única petjada que volem deixar és aquella que acompanya els usuaris a continuar el seu propi camí, a ajudar-los a créixer fent créixer. Volem que venir a la biblioteca sigui per a tots vosaltres una experiència positiva i que us sentiu orgullosos de tenir una biblioteca com la nostra, la vostra. Tenim feina per fer, camí per recórrer i el trajecte tot just comença. Ens hi acompanyeu?

Comentaris