Opinió

Fira de l’Oli: esforç i compromís amb el territori!

Espai de degustació de la Fira de l'Oli Verge Extra i les Garrigues
photo_camera Espai de degustació de la Fira de l'Oli Verge Extra i les Garrigues

En nom del Patronat de la Fira, voldria enaltir – en la línia dels discursos i accions del nostre millor referent històric, el president Francesc Macià, sempre al servei d'aquest territori i de la seva gent – i encoratjar totes i tots aquells que s'esforcen any darrere any, malgrat les grans adversitats climatològiques i d'incendis d'aquest 2019, edició darrere edició, tot i veure minvada la seva producció, per estar sempre presents al primer certamen de Catalunya, en la seva categoria d'oli d'oliva verge extra, que vol dir en termes planers, no contenir ni un sol defecte, i ser producte de proximitat, cosa cabdal com a garantia de qualitat pel consumidor. Com diu el Tatxo Benet, el nostre flamant ambaixador de l'oli "no entenc com tenint tal meravella a casa nostra, algú consumeixi una altra cosa".

Per tant, som conscients que per a les Garrigues seria estratègicament erroni competir amb clau de relació preu-quantitat amb altres territoris que ens superin, com Andalusia o fins i tot amb altres propers. En canvi, sí que som grans referents en qualitat. I això, si ho sabem canalitzar com cal, ens pot suposar un posicionament estratègic diferenciador, que vagi encara més enllà de la nostra contribució a la Dieta Mediterrània, i se'ns reconegui com un territori extraordinàriament situat per a atreure turisme d'interior qualitatiu, el que busca calidesa i benestar, patrimoni i tradicions, autenticitat en els productes i la gastronomia, en definitiva ser una alternativa valuosa enfront de la clàssica oferta de sol i platja.

Per tant, no seré jo qui vulgui capitalitzar políticament una novena edició firal per nosaltres, en nom d'aquest nou equip admirable, no m'interessa ni el rèdit i menys encara la pedanteria, però sí defensar la seva formula del tot exitosa, en boca d'un 94% dels mateixos expositors, acompanyat d'un increment de vendes per més del 75% d'aquests, esgotant existències d'alguns d'ells, i generant un retorn en forma d'impacte econòmic al Territori de 2,2 milions d'euros. Dada molt més objectiva i realista que la xifra de visitants o litres venuts com se solia donar. Prefereixo fixar-me també en el fet que, a banda de tenir més expositors que l'any passat, enguany una vintena de xefs reconeguts d'aquí i d'arreu hagin volgut venir i estar presents al certamen amb els seus xous cookings, demostrant així el canvi que ha suposat aquesta fira, a partir d'una aposta des del 2012 per l'excel·lència pel que fa a imatge i promoció, amb presentacions singulars, incorporant innovació, i a la vegada la comunicació com a eina d'atracció i seducció del públic. "Actualitzar, Dignificar i Divulgar", les tres paraules màgiques que recordava el mateix prohom nomenat Premi Cultura de l'Oli en aquesta 57a edició, el mestre cuiner, investigador, historiador i gran lleidatà, l'il·lustra Josep Lladonosa.

Finalment, voldria estimar sincerament el miler d'olivines apadrinades per a poder repoblar, des de la solidaritat del públic assistent, les finques molt danyades per les inclemències climatològiques, amb l'ajuda de l'associació Acudam, la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol i Asoprovac, que amb degustacions populars dels seus productes, ens han omplert d'il·lusió i esperança per a poder consolidar unes terres fèrtils amb productors d'oliva, valents, tot i el pes demogràfic minvant i l'interès que suposen les àrees urbanes per molts joves de casa nostra. Per tot plegat, només em queda dir-vos gràcies de tot cor als expositors, visitants i col·laboradors que heu contribuït decisivament a fer créixer, com mai, la il·lusió del territori.

Comentaris