Opinió

L’oli, un regal per la salut i el benestar

Com cada any, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni i la setmana dels barbuts, les Borges Blanques i les Garrigues en el marc de la fira, ofereix unes degustacions del fruit de les seves olives arbequines al llarg de tres dies carregats d’actes lúdics i gastronòmics, barreja de tradició i d’innovació. Realçant si cal el prestigi de l’excel·lència pel paladar com per les propietats saludables, tan a nivell preventiu com curatiu tal com evidencien tots els treballs científics.

Viure en directe i en el mateix espai la molturació de les olives i visualitzar la decantació de l’oli, juntament amb l’experiència d’una jornada al mig d’un camp d’oliveres i la seva cabana de volta edificada amb pedra seca i plenament integrada al paisatge, acompanyats d’un agermanament de luxe amb la Fundació Alicia, gran investigadora i divulgadora de la dieta equilibrada, altament saludable, son novetats de gran calat en aquesta 56a edició i prescriptors de la Cultura de l’Oli que intentem exportar i eixamplar.

Però de cara al sector estratègic que representa l’activitat de l’oli, del que ens sentim especialment orgullosos, i pot representar un salt qualitatiu de primer ordre, és la confecció d’una carta d’olis, de casa nostra, que faran seva restaurants de gran prestigi, com el que regeixen els germans Torres, amb dues estrelles Michelin. De fet aquest instrument, que ja existeix i és d’us habitual per als consumidors en matèria de vi, és difícil visualitzar a dia d’avui en els restaurants i la opció d’escollir l’oli més adient o aconsellable, dins mateix de la màxima qualitat com és el verge extra.

Els amants de la bona música no es poden perdre el concert, amb espai per a més de 5000 persones, de grups de música catalana desenfada i reivindicativa amb els Catarres i Buhos.

El factor de la solidaritat forma part del ventall d’oferta amb les associacions locals a més mitjançant la participació de la Sor Lucía Caram, que tindrà a càrrec la cloenda de la fira el diumenge a la tarda, així com la FECOLL que destinarà la recaptació dels plats de caragol preparats al dissabte a migdia en benefici de la Creu Roja de les Garrigues.

De la mateixa manera, cal destacar el reconeixement a les cooperatives oleícoles centenàries de les Garrigues, depositaries per excel·lència de la tradició en els processos d’elaboració amb garanties de qualitat, la nova marca de prestigi per al pa amb forma de ronyó, típic a les Borges i a Cervià de les Garrigues, conformaran algunes de les demés novetats. Afegir l’estrena dels nous gegants de la ciutat i l’oficialització de la nova bandera institucional tindran també un protagonisme destacable, més encara si gaudim per l’ocasió d’uns padrins molt afins a la nostra cultura i tradicions com pot ser la mediàtica Pilar Rahola.

Ens visitaran igualment algunes figures de la política catalana, amb el President Torra al capdavant, i diversos consellers, sense descuidar xefs restauradors tan prestigiosos com la Carme Ruscalleda i el Carles Gaig.

Per tant, un orgull per a tot l’equip de fira haver pogut confeccionar un cartell com mai i fer les delícies d’un públic que volem cuidar i atreure, aportant innovació firal i qualitat en producte, per mitjà d’un ventall d’exposició i promoció a partir de l’oli que s’estén en tots els pobles i racons del territori, amb les construccions de pedra seca com a denominador comú, segell inconfusible de refinament, esforç i perseverança. Per tant, no és d’estranyar que el fruit d’aquesta terra privilegiada a través del seu clima territorial i de la seva radiació solar, posseeixi tantes virtuts saludables als que el consumeixen i el assaboreixin.

Aleshores, que menys que regalar oli i, amb ell, salut i benestar per als nostres essers estimats, tal com hem triem de lema per aquesta especial edició per aquest any 2019, i per aquest cap de setmana al que us esperem i, en nom de tot l’equip de Fira, us en donem les gràcies anticipadament als que l’heu fet possible.

Comentaris