Opinió

Defensem Catalunya, defensem el Pla d’Urgell!

Inés Granollers, candidata d’Esquerra Republicana al Congrés, i Sara Bailac, candidata d’Esquerra Republicana al Senat
photo_camera Inés Granollers, candidata d’Esquerra Republicana al Congrés, i Sara Bailac, candidata d’Esquerra Republicana al Senat

Ens trobem en un moment crucial de la nostra historia; l’extrema dreta ocupa posicions de poder a les institucions dels Països Catalans, com al País Valencià i les Illes Balears, i posa en risc tot allò que som. En aquestes eleccions ens ho juguem tot: la identitat, la convivència i els drets socials. Primer aniran contra tot allò que Esquerra Republicana ha ajudat a conquerir: la sortida dels presos i les preses de la presó, la reforma del codi penal per suprimir la sedició o la llei d’habitatge. Però després aniran a suprimir el model de societat catalana: la llengua, la cultura, l’escola o els drets de les dones.  

L’Estat espanyol ens ha demostrat la seva incapacitat i manca de voluntat per atendre les necessitats bàsiques en àmbits com la mobilitat, el repoblament o el suport al sector primari, mentre perpetua l’espoli fiscal a Catalunya. Tampoc no ha dubtat a utilitzar el seu aparell judicial per entorpir i aturar avenços legislatius, limitar la nostra capacitat d’autogovernar-nos, perseguir l’independentisme i la voluntat majoritària dels catalans i les catalanes de decidir democràticament el seu futur. És per això que continuem ferms a fer passos endavant en la resolució del conflicte polític i en l’exercici del dret a l’autodeterminació. I la millor manera d’arribar a la independència és amb un referèndum.  

Cal defensar Catalunya, i les dones i els homes d’Esquerra Republicana son els qui millor sabem fer-ho. Portem 92 anys fent-ho. Esquerra Republicana defensem Catalunya sempre i a tot arreu. Defensem la llibertat nacional dels Països Catalans, treballem per la independència de Catalunya i a la vegada per ampliar drets i condicions de vida dignes. Defensar Catalunya i defensar la gent de la plana de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran és el que hem fet aquests 4 anys al Congrés i al Senat, gràcies a la fortalesa que la ciutadania de Catalunya ens ha donat i que ens ha fet decisius per complir els nostres compromisos.  

Ens vam comprometre a treballar per la llibertat dels presos polítics i ara son en llibertat. Ens vam conjurar a treballar per l’amnistia, i hem aconseguit eliminar el delicte de sedició del codi penal, 200 anys després de la seva creació. Hem aconseguit que l’Estat espanyol assumeixi, per primer cop, que existeix un conflicte polític entre Catalunya i l’Estat.

Però també hem defensat Catalunya i la seva gent blindant l’ús del català a l’escola, empenyent el govern espanyol a limitar els preus dels lloguers per fer front a l’emergència habitacional. Hem buscat la màxima utilitat a la ciutadania augmentat les pensions publiques i el Salari Mínim Interprofessional. Hem defensat a tothom, donant suport a les lleis que han blindat i han garantit nous drets a les dones i al col·lectiu LGTBIQ+, com la Llei Trans.  

L’exigència d’unes infraestructures dignes per Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran ha estat una de les nostres principals reivindicacions a Madrid, perquè sabem com en son d’importants unes carreteres en condicions i un tren digne per a multiplicar les oportunitats de la ciutadania i per frenar el despoblament. Hem reclamat un tren digne per als veïns i veïnes del Pla d’Urgell que el veuen passar literalment per davant de les seves cases i no el poden utilitzar per la falta de freqüències i les incidències constants. La Generalitat oferirà el servei en lloc de Renfe a la línia de tren entre Lleida i Cervera a partir del 2025 i en duplicarà les freqüències. Voldríem que demà mateix passin el doble de trens, perquè sabem que més trens són més oportunitats per al territori, per això reclamem a Renfe -que té els trens i el personal- que doni resposta a les necessitats de la gent. També hem exigit un calendari de les millores estructurals que necessita l’autovia A-2 per ser una via en bon estat i segura i hem desencallat els recursos per construir una passarel·la a l’alçada del Palau d’Anglesola. La modernització del Canal d’Urgell ha estat una altra de les nostres reivindicacions, perquè l’Estat hi destini els recursos suficients per garantir l’activitat agrícola de la nostra pagesia.

El 23 de juliol tenim una oportunitat única per defensar Catalunya, el Pla d’Urgell i Mollerussa. No la desaprofitem! 

Inés Granollers, candidata d’Esquerra Republicana al Congrés
Sara Bailac, candidata d’Esquerra Republicana al Senat

Comentaris