Opinió

Després d’anys de litigis, guanya La Granadella

Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a La Granadella

La setmana passada vam conèixer una notícia de la qual ens alegrem tots els granadellencs i granadellenques, i és que per fi, després d’anys de lluitar als tribunals, ens donen la raó i ens hauran de pagar els impostos que ens pertoquen.

Més concretament, el Tribunal Suprem ens dona la raó i l’empresa Eólia Renovables (abans Tarraco Eólica) haurà de pagar a La Granadella 4,4 milions d’euros corresponents a l’impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) més els interessos legals i judicials, derivats de la construcció dels parcs eòlics de Sant Antoni, Monclues i les Rotes (aquest últim compartit amb Bellaguarda).

Són més de 10 anys d’enrenou jurídic des que el 2011, el llavors alcalde Pere Miquel Guiu, va decidir firmar un conveni a mida amb l’empresa d’energia renovable, amb la intenció de rebaixar els tributs que li pertocava pagar al municipi en concepte d’obres.

Quan ERC vam arribar al govern municipal, just després que se signés aquest conveni al 2011, vam demanar un informe a la comissió jurídica assessora, el qual ens confirmava que l’ordenança municipal sobre impostos s’havia de respectar i que prevalia sobre el conveni signat.

Després d’anys batallant als tribunals, hem aconseguit que ens paguin el que ens pertoca com a municipi, ni més ni menys. I per això estem orgullosos de no haver defallit i haver continuat el camí judicial fins a la victòria.

Amb aquest cas, a La Granadella hem creat un precedent que pot ajudar altres pobles que es trobin en una situació similar. Les ordenances municipals hi són per respectar-les, ja que la seva funció és regular les activitats que es duen a terme al municipi. Per això, tothom ha de partir amb les mateixes condicions ja que tots som iguals davant la llei.

Ara, toca mirar cap al futur i decidir quines polítiques es faran amb aquests ingressos extraordinaris que tindrà La Granadella. Tenim davant nostre una gran oportunitat per fer polítiques actives que ajudin al repoblament, fer del nostre poble un poble més viu i amb més oportunitats per a tothom.

Des del grup municipal d’ERC col·laborarem perquè aquests ingressos que ens pertoquen i que han costat tant d’aconseguir reverteixin sobre la població, amb els criteris d’igualtat i sostenibilitat com a prioritaris i amb una gestió transparent i participativa per part de l’ajuntament. 

Comentaris