Opinió

Per la defensa del territori, de la salut i de la ramaderia

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya de les Garrigues volem deixar clar que el projecte de Tracjusa és història i qualsevol altre projecte que es plantegi a la comarca haurà de reunir uns requisits mínims de respecte al territori i a la gent que hi viu

Des de fa temps, el tractament de purins ha estat un problema enquistat a la comarca de les Garrigues. La revisió de l’activitat de Tracjusa, que es va iniciar l’any 2015 amb una proposta per incorporar la gasificació de combustibles derivats de residus (CDRs) en l’assecatge dels purins, va comportar una reacció d’alarma entre els veïns i veïnes.

En diverses ocasions, el Conseller de Territori i Sostenibilitat de l’anterior Govern (Departament aleshores responsable de les autoritzacions ambientals de les activitats industrials) va dir públicament que el nou projecte no tiraria endavant si no hi havia consens. Finalment, però, l’anterior Govern va donar l’autorització ambiental, mentre el Conseller estava en funcions, en un moment en que el projecte generava més dubtes que mai.

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya de les Garrigues volem deixar clar que el projecte de Tracjusa és història i qualsevol altre projecte que es plantegi a la comarca haurà de reunir uns requisits mínims de respecte al territori i a la gent que hi viu.

D’entrada, sempre hem defensat que la gestió de purins es faci prioritàriament en el marc del sector primari. Els purins poden ser un recurs i, com a tal, amb bones mesures de tractament, poden ser un punt d’inflexió en la viabilitat de les explotacions ramaderes i contribuir alhora al model d’economia circular que promou el govern. No obstant, creiem que destinar o utilitzar altres recursos en el tractament de purins provinents de fora del sector primari afecta directament les possibilitats econòmiques de les explotacions, que ja de per sí es troben extremadament sotmeses a càrregues econòmiques i administratives.

Així doncs, estem a favor d’una economia circular on s’aprofitin els subproductes orgànics, prioritzant els que genera el sector primari, perquè deixin de ser un problema per esdevenir una nova font d’energia renovable i dinamitzin l’economia local.

Si el nou projecte BIOGAP (nom amb el qual sembla que es coneixerà el projecte) va per aquest camí, ens trobaran al costat. Si, per altra banda, opten per la incineració de residus industrials i combustibles derivats de residus inorgànics (CDRs), col·laborant així a augmentar les emissions de CO2, ens tindran enfront.

La comarca de les Garrigues no es pot permetre incorporar noves instal·lacions de tractament de residus urbans i industrials aliens. L’economia circular es basa en la reutilització, la reducció i el reciclatge, per tant, en una comarca on els nivells de separació i les quantitats de residus generats són dels més negatius a nivell de país, una nova instal·lació que per a fer-se viable prioritzés materials inorgànics de fora de la comarca faria inviable un model local d'economia circular i sostenible. 

És més, creiem que cal un projecte que sigui viable, equilibrat, sostenible i que posi la salut dels veïns i veïnes de la comarca al centre. Les condicions atmosfèriques i els nivells de contaminació actuals, en especial de les Garrigues, ens alerten davant l’increment d’emissions que poden suposar nous focus industrials. La reducció d’emissions de CO2 i d’altres gasos d’efecte hivernacle és, per descomptat, necessària a nivell global i també a nivell local.

Si el Govern actual aposta realment per rebaixar les emissions de CO2, tal com va demostrar amb la moratòria per als projectes en tràmit de noves incineradores, caldrà que acompanyi la concreció del nou projecte BIOGAP i vigili molt de prop el tipus d’activitat que finalment s’hi realitzarà.

Per això cal, de manera general, fer un exhaustiu seguiment dels compostos orgànics volàtils, els precursors d’ozó troposfèric i la resta de gasos contaminants que tan sovint posen en alarma els indicadors de l’estat atmosfèric i, més concretament, que el nou projecte tingui com a element estructural el control de les emissions.

La Federació Regional de Lleida i la Federació Comarcal de les Garrigues d’Esquerra Republicana de Catalunya defensem i defensarem el territori amb totes les nostres forces, continuarem estant al costat dels ramaders i treballant per garantir la viabilitat de les explotacions, demanant el màxim suport de les nostres administracions i exigint als càrrecs públics eficàcia i responsabilitat. Seguirem lluitant en defensa de la salut i la qualitat ambiental de la comarca, amb rigor en la crítica i agraint l’esforç de tots els qui treballen per la prosperitat i el benestar de la gent de les Garrigues.

Comentaris