19.10.2021 |
Ester Gomis
17:17
6/03/18

Dones, dominem el món

Tal i com ens diu la periodista Beatriz Serrano, les meves companyes i jo podríem dominar el món, però no podem perquè tenim feina a casa. Sí. Ens agradaria deixar de parlar del tema, però els nostres companys haurien de posar-hi de la seva part

Dones, dominem el món

Tal i com ens diu la periodista Beatriz Serrano, les meves companyes i jo podríem dominar el món, però no podem perquè tenim feina a casa. Sí. Ens agradaria deixar de parlar del tema, però els nostres companys haurien de posar-hi de la seva part.

Estarem d’acord que avui en dia les dones pageses no hem d’aguantar les injustícies que les nostres avantpassades van haver de patir. Hem pogut escollir anar o no a la universitat. Avui podem portar pantalons, i també sabem portar el tractor. De que ens queixem? El feminisme és cosa del passat? Sembla un acudit, però és humor del negre. Les dones pageses i rurals passem pels mateixos problemes que les dones de ciutat, parlem de sous més baixos, o de la bretxa salarial, del sostre de vidre i de l’obligació no escrita que a naltros, dones pageses, ens toca perquè sí, la tasca de tenir cura dels nostres avis, fills i de les nostres cases.

D’aquesta manera, sense saber com, cedim el nostre temps per fer reunions, engegar projectes empresarials i poder anar a cursos formatius. La societat perd un gran potencial de creació, d’aprenentatge i d’expansió que pot tenir una mirada diferent. Hauríem de poder fer una agricultura en femení i fer un pas endavant, i ocupar les places que ens pertoquen a les juntes de govern de les cooperatives, les denominacions d’origen i tots els òrgans que governen i decideixen parts importants de les nostres empreses agrícoles, i, per tant, de les nostres vides. Sense por ni vergonya!

Qui ha dit que no ho podem fer? Hem demostrat de sobres que les feines dures del camp les sabem fer, i les sabem gestionar igual que ells. Per què sempre estem dubtant de la nostra capacitat, doncs?

Fa pocs dies, Unió de Pagesos va celebrar a Barcelona les Jornades Pagesia i País. Els conferenciants ens varen regalar frases tant potents com: “El món necessita una pagesia productiva, activa i viva”. Però cal afegir-hi que el més important és que una part important de la pagesia productiva, activa i viva són dones, i cal que aquestes dones es desempalleguin de les obligacions imposades i les deleguin a d’altres, com a mínim també el dia 8 de març per demostrar que som molt més importants del que ens volen fer creure.

Ja no ens val el “jo ajudo a casa”. Ara ens cal que cada persona que comparteix la vida amb nosaltres s’ocupi de la seva part de la feina que comporta una casa, amb els fills o les persones grans que hi viuen. I per tot això, encara ens cal ser “tres voltes rebel”.

 

Dones, dominem el món
comentaris