28.11.2022 |

Lleida, capital catalana de la Salut Mental

Presidenta de l’Associació Salut Mental Ponent de Lleida

Lleida, capital catalana de la Salut Mental

Avui, 10 d’octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquest any Lleida ha estat la capital catalana del Dia Mundial en un acte que es va celebrar aquest dissabte 8 d’octubre en un lloc emblemàtic per a la ciutat, el Turó de la Seu Vella, un indret fantàstic que esperem que ben aviat sigui declarat Patrimoni de la Humanitat.

En l’esdeveniment, organitzat per l’Associació Salut Mental Ponent i Salut Mental Catalunya en una jornada festiva i alhora reivindicativa, es va posar de manifest les greus mancances que encara arrossega l’atenció a la salut mental al nostre país.

Amb el lema “Prevenció, la clau de l’equilibri” es va posar l’èmfasi en la necessitat d’una correcta prevenció i promoció de la salut mental.

Aquest any s’han complert 30 anys de l’aprovació de la Llei General de Sanitat, que va servir com espoleta, per sort, de la reforma que va determinar el tancament dels vells psiquiàtrics.

Els antics hospitals psiquiàtrics s’havien de reconvertir en centres de rehabilitació i havien de néixer les mini residències. La reforma havia d’integrar al sistema sanitari general els serveis especialitzats per a la seva coordinació amb l’atenció primària i l’assistència social.

La realitat va ser una altra, no es van crear els recursos necessaris i en el 80% dels casos els familiars es van convertir en cuidadors informals, sense formació ni suports necessaris.

El resultat de tot plegat ha estat un agreujament en molts casos per manca de suports i un increment de les malalties mentals fins i tot en el propis familiars cuidadors, desbordats per la impossibilitat de fer-hi front en condicions adequades.

A Lleida, la situació encara va ser més greu perquè si la salut mental va ser la ventafocs del sistema sanitari, aquí, a més, mai vam disposar d’un  hospital psiquiàtric com a tal en condicions. Les persones van ser derivades a Saragossa i també a Reus, on encara avui en dia se’n deriven i que esperen poder tornar algún dia i recuperar els anys perduts allunyats de la seva familia i del seu entorn.

Cal reconéixer els esforços que han realitzat les diferents administracions en el últims anys per solucionar aquest greu problema però estem lluny de disposar encara dels recursos que són realment necessaris, així com dels mitjans destinats a la prevenció i promoció de la salut mental.

La prevenció és fonamental per evitar l’adquisició d'una malaltia o preveu-re-la en persones sanes i per detectar-la en estadis precoços on podem establir mesures adequades per impedir la seva progressió. Permet aplicar mesures adreçades al tractament i a la rehabilitació, amb la finalitat d’alentir l’agreujament, intentant millorar la qualitat de vida i també pot ajudar a evitar recaigudes.

Tenim molta feina a fer encara en l’atenció a la salut mental. Ens calen més recursos, però també una altra forma d’atendre-la, una forma que possibiliti la inclusió en la comunitat, amb respecte als drets de la persona i la no discriminació: l’OMS ho considera com una de les seves prioritats.

Necessitem millorar la intensitat de suport a l’habitatge perquè no quedi ningú exclòs, destinar places residencials per a les persones més vulnerables o amb més dependència, millorar el suport i l’acompanyament a les famílies; necessitem qualitat i millora en la prestació de serveis, psicoteràpia des de la xarxa pública, garantir l’accés als recursos independentment d’on visqui la persona i l’abordatge des de la prevenció i promoció per atendre millor la infantesa o per tal d’evitar la malaltia o el seu agreujament.

Des del moviment associatiu estem lluitant per la construcció entre tots d’una nova manera d’atendre la salut mental. Amb la implicació de tots, administracions, institucions, entitats, professionals, familiars, persones afectades en primera persona i societat en general creiem que és possible.

Per això, en el Dia Mundial de la Salut Mental reclamem junts “Prevenció, la clau de l’equilibri”.

Lleida, capital catalana de la Salut Mental
comentaris