Opinió

L’'Equal Pay Day' i la bretxa salarial de gènere a Lleida

Cal posar de manifest la realitat lleidatana: segons dades de l’IRPF del 2020, que són les darreres que ha publicat l’Agència Tributària, les persones assalariades de la demarcació de Lleida són les que tenen el salari mitjà anual menor de tot Catalunya

El 22 de febrer està marcat al calendari dels dies internacionals que cal recordar com el Dia Europeu per a la Igualtat Salarial entre Dones i Homes (Equal Pay Day).

En primer lloc, cal posar de manifest la realitat lleidatana: segons dades de l’IRPF del 2020, que són les darreres que ha publicat l’Agència Tributària, les persones assalariades de la demarcació de Lleida són les que tenen el salari mitjà anual menor de tot Catalunya: 19.495 euros, davant dels 22.864 euros al conjunt de Catalunya.

Si incorporem la visió de gènere i desagreguem les dades per sexe: les dones assalariades van cobrar a Lleida el 2020 un salari mitjà anual de 17.831 euros, mentre que el salari dels homes va ser de 20.881 euros. Per tant, les dones lleidatanes assalariades, el 2020, van cobrar 3.050 euros menys de mitjana que els homes, cosa que representa que al 2020 la bretxa salarial corresponent era del 14,6 %, és a dir, les dones perceben un 14,6 % menys de salari mitjà anual que els homes. Al 2019 la diferència salarial entre homes i dones va ser del 15,5 %. Millorem any rere any, però anem molt a poc a poc.

Segurament ha contribuït a la millora de la bretxa salarial l’augment de l’SMI (salari mínim interprofessional), però en la lentitud de l’augment hi han influït els ERTO (expedients de regulació temporal d’ocupació).

Pel que fa a la bretxa salarial de gènere en relació amb l’edat, interpretant les dades anteriorment esmentades, s’observa que les diferències salarials entre homes i dones són molt elevades entre el jovent fins als 25 anys, després es va escurçant la bretxa, però es torna a eixamplar a mesura que l’edat augmenta, especialment a partir dels 36 anys en endavant, edat que coincideix amb les etapes en què les dones, per norma general, es dediquen a la criança i a la cura de persones dependents.

Les dones arriben al màxim salarial entre els 46 i els 55 anys, mentre que els homes ho fan entre els 56 i els 65 anys, és a dir, el salari mitjà anual dels homes creix al llarg de tota la vida laboral i el de les dones, no, cosa que repercuteix en les seves futures pensions de jubilació.

La realitat és que el mercat laboral discrimina les dones amb salaris més baixos als sectors productius en els quals treballen. La bretxa salarial més elevada es troba en les ocupacions altament feminitzades que corresponen al sector serveis, com són les relacionades amb els serveis socials, els serveis personals i d’oci, el comerç, les entitats financeres i d’assegurances o els serveis a les empreses.

Amb dades del 2020, els salaris de les dones s’haurien d’incrementar un 17% més de mitjana anual per eliminar la bretxa salarial a la demarcació de Lleida.

Per a CCOO la pujada de l’SMI aquest any, juntament amb les mesures acordades a la reforma laboral, farà que moltes persones vegin incrementats els seus salaris de manera important, i, especialment, en sortiran beneficiades les dones en general. L’acord aconseguit entre el Govern i les organitzacions sindicals suposa incrementar l’SMI a 1.000 euros en 14 pagues i amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener.

CCOO valora que el perfil mitjà de les principals persones beneficiàries de la pujada serà el d’una dona entre 16 i 34 anys, amb un contracte temporal i que treballa al sector de l’agricultura o al sector serveis. Per tant, a la demarcació de Lleida tenim els principals ingredients per aconseguir reduir la bretxa salarial de gènere de manera important i contribuir a la cohesió social, ara només cal que ens posem, el conjunt dels agents socials i econòmics i les administracions del territori, a fer possibles les millores laborals i salarials mitjançant la negociació col·lectiva i els plans d’igualtat, les principals eines per materialitzar el diàleg i la concertació social.

De les paraules als fets!

Comentaris