Opinió

Desconnectem les elèctriques: 8 d’octubre, prou abusos!

L’alarma social generada al voltant de l’increment desmesurat del preu d’un bé considerat essencial ha empès el govern espanyol a impulsar una sèrie de mesures –de manera tardana i ineficaç- que malauradament tampoc resoldran el problema d’arrel ni ajudaran a un canvi de model
POSTAL DESCONNECTA
photo_camera POSTAL DESCONNECTA

L’elevat preu de l’electricitat ha esdevingut un problema estructural que arrossega l’Estat espanyol des de fa dècades i que afecta a milions de famílies i també al teixit empresarial del país que ha d’assumir uns costos superiors a la mitjana europea, ocasionant una clara pèrdua de competitivitat. Malgrat que el problema ve de lluny i té múltiples causes, aquests darrers mesos hem assistit a una escalada de preus sense precedents, assolint màxims històrics de forma continuada.

L’alarma social generada al voltant de l’increment desmesurat del preu d’un bé considerat essencial ha empès el govern espanyol a impulsar una sèrie de mesures –de manera tardana i ineficaç- que malauradament tampoc resoldran el problema d’arrel ni ajudaran a un canvi de model.

En un mercat dominat per unes poques grans empreses que tenen vincles estrets amb els dos grans partits de l’Estat (per exemple mitjançant la presència de diversos exministres en consells d’administració de les elèctriques), la ciutadania no acceptarà de cap manera que les administracions restin immòbils davant els abusos tarifaris que estem patint.

POSTAL DESCONNECTADes d’una visió estrictament municipalista, aquest fort increment del preu de l’electricitat en un context de recessió econòmica farà que moltes més famílies no puguin assumir les factures i es trobin en risc de pobresa energètica. Seran doncs els ajuntaments qui hauran de respondre destinant majors recursos des dels serveis socials. És a dir, intentant corregir allò que els poder públics de l’Estat no han estat capaços de solucionar en la regulació del mercat elèctric.

Davant aquesta situació es fa més necessari que mai aprofitar totes les eines disponibles per tal d’abaratir la factura a les famílies vulnerables, començant per ampliar la cobertura del bo social que permeti aplicar majors descomptes en base a criteris de renda i la situació personal i familiar.

Sent conscients de la dificultat per trobar solucions a curt termini, tenim clar que aquestes han de passar per una major sobirania energètica, evolucionant d’un model oligopolístic concentrat en unes poques empreses a un model més diversificat amb participació de la ciutadania. En aquest sentit, l’execució dels fons europeus és una oportunitat per incidir en aquest canvi de model, afavorint aquells projectes orientats a la diversificació del mercat, l’eficiència energètica i l’impuls definitiu a les renovables.

Des de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya estem treballant amb la Diputació, els consells comarcals i els ajuntaments per tal de desplegar un model d’implementació d’energies renovables d’una manera planificada, garantint la participació i codecisió del territori, en concret dels Ajuntament, prioritzant i fomentant la iniciativa local i tenint en compte tots els elements del nostre territori. Alhora, hem presentat diverses mocions des de totes les institucions municipalistes en les que tenim representació política, instant al govern de l’Estat a reestructurar l’actual model energètic definint nous mecanismes de control públic, lliure d’oligopolis i amb un sistema de preus just, equitatiu, competitiu, sostenible ambientalment i transparent.

D’altra banda i en el mateix sentit, els nostres representants a les cambres legislatives de les Corts Generals també han presentat una esmena al Projecte de Llei de canvi energètic i transició econòmica en la qual es proposa limitar a 20 anys les concessions de les centrals hidroelèctriques o han instat a l’Executiu espanyol a la implementació dels contractes estacionals de consum elèctric per als productors agrícoles.

Però en aquesta, com en moltes altres reivindicacions, les administracions (especialment les més properes) i el conjunt de la ciutadania hem de treballar plegats per assolir els objectius. Per aquest motiu, donem suport i ens sumem a la convocatòria “Desconnecta de les elèctriques!" contra l’increment del preu de la llum el proper 8 d’octubre i sumar-nos a l'apagada de 22 a 22:30h des de les terres de Lleida. Des de les institucions i també des del carrer empenyem per la regulació del mercat elèctric.

Comentaris