Opinió

"Nyecla"

Aquesta expressió, que no sé si està ben escrita, perquè no és ni al diccionari, només la comprendran les persones que són de certa edat –més ben dit, grans–, ja que fa anys que es fa servir poc.

Ara, doncs, “nyecla”, l’haurem de posar de moda a causa de la COVID-19, que tantes coses i costums ens fa canviar. Per exemple, portar mascareta, que em recorda el “boç” que posàvem als animals perquè no paressin de treballar quan treballàvem la terra, i així no podien menjar fins que no era l’hora; evitar fer-nos abraçades i petons, que haurem de guardar per un altre temps; les tertúlies als cafès, casals o altres llocs de reunió, trobades en les quals arreglàvem el poble, la província i, fins i tot, l’Estat; etc. No em vull allargar més, perquè començaria a dir alguna incongruència –un altre dia, potser ho faré–.

“Nyecla” la dèiem com a rebuig a alguna cosa que no era del nostre gust, o una feina que tampoc ho era. I l’acompanyàvem amb un gest amb el braç doblegant, encarant el colze a la persona que no volíem creure o que rebutjàvem. En fi, és el gest tan de moda que ara fem servir per saludar-nos, per evitar tocar-nos més del compte i evitar el contagi de la COVID-19.

Ha passat de ser quelcom negatiu, a positiu! Qui ho anava a dir!
Cuideu-vos, i cuidem-nos tots.

Lo padrí,
Joan Gené Ripoll

Comentaris