Opinió

En memòria de Ramon Companys

Però, com deia, Ramon Companys ha tingut una vida política molt més longeva, que va començar a Sidamon, la seva vila nadiua, sent el primer alcalde democràticament escollit pels seus veïns a les eleccions de 1979

De l’extensa vida política de Ramon Companys i Sanfeliu, pel traspàs del qual estem avui de dol, se’n destacarà per sempre el seu pas per la presidència de la Diputació de Lleida. Tot i que només hi va exercir de president quatre anys, entre 1987 i 1990, el seu llegat perdura i es manté molt viu, ja que ell —acompanyat molt activament per qui era el seu vicepresident, Jesús Bartolomé— va ser l’artífex del Patronat de Turisme de les Terres de Lleida. Des de l’emblemàtic Estany Gento van llançar al 1989 la primera campanya de promoció del territori sota el lema ‘Ara Lleida’, que encara avui en dia és, i ho seguirà essent per molts anys venidors, sinònim de turisme de qualitat, compromès amb les Terres de Lleida i la seva gent.

Però, com deia, Ramon Companys ha tingut una vida política molt més longeva, que va començar a Sidamon, la seva vila nadiua, sent el primer alcalde democràticament escollit pels seus veïns a les eleccions de 1979. Aquelles primeres alcaldies, després de la llarga nit de la dictadura, van significar un alè d’aire fresc que va transformar el país des dels racons més petits de la nació. Aquella generació de valents i valentes es van posar al capdavant d’estructures anquilosades, massa vegades ineficients, i invertint-hi imaginació i moltes hores de feina i compromís personal, les van transformar en allò que dona força als municipis: la primera baula de la governança de la ciutadania.

Bon representant d’aquella fornada de joves polítics que estaven creant una forma de governar pràcticament des del no-res, Ramon Companys va compaginar l’alcaldia, fins a l’any 2003, amb altres càrrecs de representació, com el Senat i el Congrés dels Diputats, on va ser vicepresident, i també fou delegat del govern de la Generalitat a Lleida. I sempre, així ho certifiquen qui més el van conèixer, fent gala d’un alt grau d’honestedat, seriositat i ganes de trobar solucions als problemes, que és, al cap i la fi, la principal funció que hem de complir aquells que ens dediquem a la política.

Que el seu principal llegat sigui l’Ara Lleida és destacable avui en dia més que mai. Quan el concepte de transformació econòmica s’està posicionant a l’agenda pública, hem de recordar que aquell dia a Estany Gento es va posar la primera pedra del primer projecte de transformació econòmica del nostre territori. Descansi en pau.

Comentaris