Opinió

Llegeix local, somia global

Les hores prèvies a la nit de Reis, famílies que busquen aquella joguina exhaurida a totes les botigues, persones que van passar per alt el Nadal pensant que per Reis ja haurien trobat el regal adequat o passerells que, per quedar bé amb algun ésser estimat, fan aquell detall d'última hora

Les hores prèvies a la nit de Reis poden ser una agonia per a molts. Famílies que busquen aquella joguina exhaurida a totes les botigues, persones que van passar per alt el Nadal pensant que per Reis ja haurien trobat el regal adequat o passerells que, per quedar bé amb algun ésser estimat, fan aquell detall d'última hora. Sigui com sigui, de segur que algú tafanejarà la llibreria del seu poble o del seu barri per trobar el llibre ideal perquè ses majestats d'Orient deixin sota l'arbre la nit del 5 de gener.

En l'aposta pel comerç de proximitat efervescent els darrers anys enfront dels grans monstres de la venda en línia hi trobarem molts activistes aquestes festes. Tanmateix, aquell personatge selecte que cerca el millor títol per regalar a la seva llibreria de confiança pensarà en un consum cultural també de proximitat? Best sellers de digestió ràpida ubicats a l'altra punta del planeta omplen els aparadors aquestes festes, mentre aquells autors de casa nostra, que ben bé podrien ser els nostres veïns, passen desapercebuts dins la secció de local que gairebé ningú s'hi mira.

La tasca constant de llibreters convençuts no és suficient. Cal que els lectors apostem cada vegada més per les plomes autòctones i els regals d'aquestes festes en poden ser una bona excusa. Servidor es permetrà fer algunes recomanacions per als més indecisos. Qui busqui una novel·la senzilla i apassionant pot provar amb La mort d’Abel Moustaki de Joan Francesc Dalmau. Per als amants de la nostra història i les seves transformacions, Aigua a les venes de Francesc Canosa els acostarà a la construcció del Canal d’Urgell des d’una òptica molt singular. Poesia a dojo amb noms com Àngels Marzo, Jaume Suau o Meritxell Nus. 2023 serà l’any del centenari del naixement de Josep Vallverdú, una bona oportunitat per recuperar-lo o descobrir-lo per primer cop.

Si us heu quedat amb ganes de més, acosteu-vos a les llibreries i pregunteu, tafanegeu, fullegeu, oloreu i deixeu-vos endur per les històries d’aquí, les més nostres. El paisatge de Ponent és un marc incomparable per escriure i per llegir i qui millor que les persones de les nostres contrades per explicar-nos qui som. Aquests Reis aparqueu la novetat i la lectura fàcil i oblidadissa i sumeu a la vostra cistella de productes locals la literatura de casa nostra.

Comentaris