09.05.2021 |
Jordi Coll
21:02
21/09/18

Els cunicultors catalans reclamen un suport explícit a la Llotja MonCun

Els cunicultors catalans reclamen un suport explícit a la Llotja MonCun

La Federació d’Associacions de Cunicultors de Catalunya reclama  als operadors del sector i a les administracions públiques un suport explícit a la continuïtat del Mercat en Origen Nacional del sector cunícola (MonCun) com a referència dels preus del conill tant a Catalunya com a la resta de l’Estat espanyol. Davant les notícies d’un possible tancament de la taula de preus impulsada per Mercolleida i la Llotja del Bellpuig, la Federació  entén que aquest tancament perjudicaria greument als cunicultors, en perdre un mercat que estableix la referència de preu més objectiva.  Per tal d’assegurar la seua viabilitat, reclama als escorxadors catalans que s’impliquin, i demana al DARP el suport que es va comprometre a donar a MonCun, la qual cosa considera sinònim de continuïtat per al sector.

La FACC recorda que, a iniciativa del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, la Llotja de Bellpuig i Mercolleida van organitzar conjuntament el Mercat en Origen Nacional del sector cunícola (MonCun) amb la finalitat de disposar d’una Llotja seria, transparent i equitativa, que establís un preu de referència objectiu i fiable. Era, en opinió d’aquesta organització, “el primer pas per a la solució dels problemes de viabilitat d’un sector que des de fa molt de temps està patint pressions econòmiques per part de grups empresarials que imposen al petit productor condicions que l’aboquen a la seva desaparició”.

La FACC subratlla que des de 2015 el funcionament del MonCun ha tingut com a objectiu contribuir a la clarificació de l’operativa comercial del sector i considera que “ha aconseguit una millora de la transparència del mercat”. “Això no obstant, la falta de suport dels principals escorxadors catalans ha anat reduint l’àmbit d’aplicació de la referència de preu d’aquest mercat, fins al punt que les dues llotges que li donen el suport econòmic i personal necessari per al seu funcionament, es plantegen el seu tancament”, afirmen els cunicultors.

Els cunicultors catalans reclamen un suport explícit a la Llotja MonCun
comentaris