Opinió

Cinc anys reivindicant territori

Amb la portada de la Festa Major de Mollerussa, ara fa cinc anys, sortia a la llum Territoris.cat, un diari que naixia amb una clara voluntat de servei i de divulgació del dinamisme del territori.

 

Amb la portada de la Festa Major de Mollerussa, ara fa cinc anys, sortia a la llum Territoris.cat, un diari que naixia amb una clara voluntat de servei i de divulgació del dinamisme del territori. Aquell modest projecte l'impulsaven tres mollerussencs que tenien clar el seu objectiu: donar veu a la realitat del seu entorn, a persones, a entitats i a administracions als quals, malgrat l'esforç i la voluntat, era difícil de projectar-se en els mitjans tradicionals.

Aquesta clara voluntat de territorialitat s'expressava, d’entrada, en la capçalera, Territoris.cat. Aquest fou el nom que vam creure més adequat per definir la nostra modesta iniciativa. I per què modesta? Senzillament perquè el punt de partida va ser el Pla d'Urgell, un territori que coneixíem prou bé pel nostre bagatge professional en altres mitjans, fet que ens permetia forjar una línia editorial objectiva i de qualitat.

L'objectiu no va tardar a donar els seus resultats, ja que al cap de pocs mesos de l'inici de l'activitat la comarca de les Garrigues es va interessar en el mitjà, i vam incorporar aquesta comarca veïna en els continguts del diari. Tant des de l'Ajuntament de les Borges Blanques com des del Consell Comarcal de les Garrigues van confiar en Territoris, la qual cosa els hem d'agrair. Aquesta trajectòria es va veure incrementada un any més tard amb l'interès de les comarques del Pirineu, que van materialitzar una nova capçalera específica per a aquestes comarques, Viurealspirineus. Amb aquest projecte, la visió de territorialitat l'esteníem a sis comarques del Pirineu, i en definíem la personalitat i el sentiment de pertinença  a aquest territori.

El grup es va fer més fort, amb una aposta per la cultura popular, les tradicions i el lleure, que es va consolidar amb l'aliança amb Surtdecasa Ponent, un projecte editorial que es va convertir en secció cultural del nostre diari. Va ser una aposta per completar el nostre objectiu de consolidar la voluntat de pertinença i de divulgar un dels aspectes que més ens distingeix com a país.

Han sigut cinc anys d'esforç per mantenir un mitjà digital en un escenari econòmic de moltes dificultats, però, tot i així, creiem que el suport dels anunciants, dels ens locals i dels lectors no ens han permès defallir, fins al punt d'ampliar el nostre àmbit de cobertura a noves comarques de la demarcació. És evident que el fet de tenir el nostre centre logístic al Pla d'Urgell ha facilitat la cobertura informativa d'aquesta comarca, i en els darrers dos anys l'ampliació dels recursos humans han permès incrementar la presència informativa de la resta de la demarcació.

Vam néixer com a diari digital de proximitat, un qualificatiu que ara altres mitjans volen reivindicar amb qualificatius semblants. Ens sembla perfecte! Ja era hora. Ara bé, Territoris.cat continuarà potenciant aquesta voluntat de servei, de ser altaveu del dinamisme cultural i social del territori; ho continuarem fent amb modèstia i amb la complicitat de tots aquells que vulguin confiar en nosaltres tan sols per la feina ben feta. També voldríem que aquesta complicitat en algun moment pogués ser crítica, ja que reconeixem que també ens podem equivocar, i aquesta reciprocitat és la que ens ha d'ajudar a créixer i a millorar.

I per tot plegat, l'Esther, el Robert, el Josep Anton, la Cristina, la Rosa, la Carme,  el Marcel·lí i la Míriam, i tots els col·laboradors, els ajuntaments i les associacions, que dia a dia fan possible que els lectors visquin de primera mà el territori, no podem més que agrair la confiança per continuar treballant en aquesta que és la nostra vocació, i que representa la realitat del nostre país.

Comentaris