Opinió

El procés no té aturador

He de confessar que havia tingut els meus dubtes que els polítics de casa nostra es posessin d'acord per convocar la consulta sobiranista, però el passat dijous  em va sorprendre gratament el comunicat del president Mas anunciant la data per decidir el futur de Catalunya. Dues coses a destacar: d'una banda, l'actitud del president Mas, que ha estat capaç d'unir en un objectiu comú la majoria de les forces polítiques, i, de l’altra, la seva valentia d'afrontar aquest repte històric.

Aquest modest periodista no pot més que mostrar la seva satisfacció per aquest fet, que considero que respon a la voluntat de la majoria del poble de Catalunya, i aquesta ha de ser la tasca dels nostres representants. Sense pors, amb valentia i fermesa, han de donar resposta  a la confiança que amb les urnes vàrem dipositar en aquestes persones.

El que em costa entendre és que un grup com el PSC, amb arrels de socialdemocràcia, d'esquerres, i vull creure que catalanistes, no puguin veure la necessitat que el poble de Catalunya pugui decidir el que vol ser. Malgrat tot, crec que és de justícia dir que en les files dels socialistes catalans existeixen alguns corrents que discrepen de la decisió de la cúpula i això encara em dóna esperances  que puguin atendre una realitat que clama al cel.

Hom pot entendre Ciutadans i Populars, per la seva vena espanyolista, però fins i tot si se senten tan catalans com espanyols, segons diuen, haurien de veure la bel·ligerància i les injustícies de l'Estat envers els catalans i la seva identitat. Segons la teoria política, són grups d'ideologia liberal, dretana, que, com tots els idearis, són respectables, però no reconèixer els greuges a què se sotmet  Catalunya vol dir que viuen d'esquena a la realitat que pateix la ciutadania, encegats pel seu estatus, des del qual és molt fàcil fer demagògia.

El que haurien de veure és que en la constitució d'un nou estat els ciutadans podran decidir qui els representarà, de dretes, esquerres, de centre... S'ha de modelar una nova Catalunya, i s'ha de fer amb llibertat, amb respecte, com sempre ha fet aquest poble. I aquest hauria de ser el seu objectiu com a polítics i com a catalans; si no és així crec que no es mereixen exercir ni representar els catalans.

Esperarem esdeveniments, i la serenor de tots plegats per arribar a assolir aquest objectiu tan democràtic i senzill com poder votar, i votar tots plegats, perquè aquesta hauria de ser la riquesa d'una societat moderna i avançada.

Felicitem-nos per aquest pas, que ja no te aturador.