Opinió

La Marató de TV3 dedicada a la salut mental

El pròxim mes de novembre la televisió pública de Catalunya (que està integrada a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals), amb la col·laboració l'emissora més escoltada al territori català, Catalunya Ràdio sensibilitzaran durant una jornada sencera a la ciutadania sobre els problemes de salut mental i la seva futura curació, emmarcats dins dels col·lectius més vulnerables que es mereixen ser atesos de forma individualitzada per tal que les seves aspiracions o expectatives vitals siguin somnis fets realitat.

Aquesta serà la tercera vegada que La Marató es dedicarà a la salut mental, la gran oblidada. Com es recordarà, a causa de la situació d'excepcionalitat que va provocar la irrupció de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2,l'any 2020, el Patronat de la Fundació va decidir dedicar La Marató d'aquell any a la Covid-19 i posposar l'edició de la salut mental l'any 2021.

Possiblement heu sentit a parlar de trastorns mentals com ara l'esquizofrènia, del trastorn bipolar, problemes de la personalitat, depressions, ansietat, etc. Doncs després de la pandèmia molts psiquiatres i professionals del sector de la psicologia han alertat a la premsa de les devastadores conseqüències de la COVID-19 en major o menor proporció, en l'equilibri emocional i correcte funcionament de les persones.


Sense salut física no tenim salut mental, i sense salut mental no tenim salut física

Sóc d'aquelles persones optimistes o positives que volen solucions, i tinc la convicció que les farmacèutiques conjuntament amb governs, hospitals, institucions i multinacionals faran que aquestes malalties siguin curables a mitjà termini. Crec que no pot ser que avui en dia amb la infinitat de recursos d'intel·ligència artificial que disposa la humanitat no es puguin curar trastorns com l'esquizofrènia i trastorns psicòtics, el trastorn bipolar, trastorn límit de la personalitat, l'autisme, etc.

Els qui tenen la paella pel mànec volen fer creure que és impossible, fet que comporta una baixa esperança dels pacients respecte a la seva curació i integració a la societat. Avui dia els problemes de salut mental són els principals problemes que tracta la salut pública i la privada, que haurien d'anar agafades de la mà


Els problemes de salut mental haurien de deixar de ser tabú en una societat on hi ha molt coneixement, però no el posem en pràctica. Cal lluitar contra l'estigma i veuria en bons ulls la creació d'una nova entitat que fomenti l'esperança d'aquests pacients a través de la psicologia positiva, el mindfulness i la hipnosi.

La qualitat de vida de les persones que pateixen aquests trastorns comporta que aquests es vegin obligats a fer treballs en Centres de Treball Especials (CET's) perquè les empreses ordinàries encara no s'impliquen de la forma més desitjable i necessària

No obstant hi ha empreses de les nostres terres com ara Plusfresc que col·laboren en aquesta causa de forma exemplar. Des del meu punt de vista totes les empreses haurien de tenir un departament de compromís social dedicat a la diversitat.

Ara com ara la principal causa de morts són molt diversos, però sobretot per suïcidis, induïts per l'actual situació i especialment els casos més complicats. No pot ser que això continuï així. Cal invertir molts diners i fer que aquests trastorns deixin de ser crònics. Cal seguir investigant dia i nit i val més no adormir-se, perquè tot i que existeixen nombrosos tractaments com ara el Neurofeedback i la neurorehabilitació cap ni un té una eficàcia provada i els metges de la psiquiatria recepten medicaments a poc a poc es consideren més optimistes sobre la curació d'aquests trastorns, potser perquè veuen que el multimilionari Elon Musk amb el seu invent d'intel·ligència artificial anomenat Neuralink la psiquiatria es veurà obligada a renovar-se constantment o fins i tot podria desaparèixer.

Els tractaments més eficaços ara com ara per combatre els TMS són la psicoteràpia, la farmacologia, la rehabilitació psicosocial, grups d'ajuda, clubs socials i l'esport.

Vull felicitar a la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, Núria Llorach, perquè ha posat el focus en un tema primordial. Segons ella "la sensibilització i la recerca en salut mental sempre són essencials, però, després de més d'un any de pandèmia, estem convençuts que ara és més necessària que mai aquesta Marató i així ens ho transmeten els experts, que han observat el gran impacte de la pandèmia en aquest àmbit de la salut, especialment en els joves".

Gràcies al granet de sorra de la població compromesa amb La Marató s'ha convertit en una de les principals contribucions de la recerca biomèdica a Catalunya i de sensibilització i divulgació social de les malalties tractades. Des del 1992, La Marató ha recaptat més de 212 milions d'euros i ha finançat 913 projectes de recerca, que han dut a terme 1.460 equips, amb la implicació de 8.500 investigadors i tot apunta que podrem duplicar els beneficis.

Esperem que aquest any sigui el més solidari. Tot és possible i la curació existirà en un futur. Afortunadament no trigarem gaire a veure arribar aquest dia de la curació total si tots ens unim per aquesta bona causa solidària sense oblidar que ens hem d'obrir i atansar-nos molt més a la gent, obrint portes en lloc de tancar-les, ja que mentre no surti la vacuna no ho tindrà fàcil sense perdre l'esperança que tot anirà bé!

Comentaris