Opinió

'La Promenade' dels Jocs Olímpics a Balaguer

Sembla ser que a Lleida, la gran capital de província i alhora també de la comarca del Segrià no acollirà el macrocomplex de Torre Salses que s'anomena 'La Promenade' o anteriorment 'Lleida Go', degut al bloqueig i boicot polític  per una sèrie de formacions polítiques retrògrades  que estan enquistades en el passat, renegant del passat socialista, dividides, sense visió de futur, i sense optimisme.

Crec que l'actual govern de La Paeria s'equivoca i dona una oportunitat a que altres capitals de comarca creixin en demografia i en tots els aspectes (social, econòmic, turisme, qualitat de vida, etc.)

L'actual govern de La Paeria ha decidit en seguir apostant per un model caduc que fa una dècada que està patint una greu crisis econòmica, que pronostico que abans del 2030 no tindrà cap rellevància comercial. Suposo que ja sabeu que em refereixo al sector del comerç,  que està sobretot ubicat a l'Eix Comercia de Lleida i també en bona part de la Zona Alta.

El paer en cap, juntament amb l'equip de govern que està desgastat enlloc de posar pals a les rodes per la creació d'un macrocomplex com el que es volia fer a Les Basses d'Alpicat , ignora, fa boicot i censura un projecte que milloraria la qualitat de vida dels lleidatans i de les persones que vindrien a fer turisme de qualitat.

Balaguer, la segona  ciutat capdavantera de la província necessita promocionar-se a nivell mundial, aprofitant que l'actual govern de La Paeria de Lleida només fa que estar al costat dels petits comerciants veuria en bons ulls que aprofitant que es faran els Jocs Olímpics al Pirineu 'La Promenade' sigui el macrocomplex de Balaguer tal com he dit en moltíssimes ocasions. No ens enganyem: l'Eix s'està convertint en un lloc insegur, on cada cop hi ha menys gent passejant, comprant i caminant, on la delinqüència s'està convertint en un gran problema per les empreses però també pels que passegem o comprem allí.

És cert que a l'Eix i a la Zona Alta de Lleida encara hi ha una mica d'activitat comercial, però no tanta com volen fer veure: ho reconeixen fins i tot els mateixos empresaris de espais comercials, i enlloc d'obrir-ne de nous es tanquen negocis cada setmana per les pèrdues econòmiques que els suposa mantenir-los oberts. Cal que aquestes botigues tinguin l'opció d'optar en una bonificació econòmica per traslladar-se a «La Promenade i que els baixos de l'Eix es facin servir per crear centenars d'habitatges socials per persones amb risc d'exclusió social i en situació de pobresa.

Fa uns dies l'alcalde de Lleida, el Sr. Pueyo m'ho va deixar molt clar quan feia un cafè al costat de La Paeria i m'ho va dir a la cara, clar i català com havia de ser: em va dir que si depèn de l'actual govern no es farà 'La Promenade',  perquè "mataria l'activitat econòmica de comerços l'Eix Comercial i la Zona Alta, les mateixes empreses de sempre, les de proximitat". Però tranquils senyors polítics de Lleida, perquè no passa res: si els balaguerins som ambiciosos els Jocs Olímpics de Barcelona-Pirineus, podrien ser el punt de partida per a que capitals on hi ha un atur elevat , com per exemple la comarca del Prepirineu que és La Noguera, pugui acollir aquesta gran superfície, que generaria riquesa pels balaguerins i al mateix temps tindria un impacte en la demografia (Un augment de població a l'alça).

El parc comercial i d'oci Promenade Lleida projectat a Torre Salses és probable que no s'instal·li a la Lleida capital a pesar de tenir un projecte a la taula de 110 MEUR i la creació de 400 llocs de treball directes i un miler d'indirectes.  Els promotors, Eurofund i Frey, que generarien uns beneficis d'uns 200 MEUR. El projecte compta amb el compromís de diferents operadors com ara BonPreu, cines Yelmo o Fitness Park, entre altres. Els promotors persistiran però que passarà si al final no es fa a Lleida?

El CEO d'Eurofund Group, Ion Saralegui, es mostra optimista i amb ganes de configurar un espai comercial i d'oci amb 56.000 metres quadrats de superfície bruta per llogar als operadors. L'objectiu és construir un parc de mitjanes superfícies que serà "el millor exemple de complex comercial i d'oci d'última generació, amb una urbanització, construcció i serveis d'alta qualitat".

'La Promenade', es tracta d'una iniciativa necessària per a Balaguer ja que contribuiria a frenar la fuga de compradors de les comarques de l'interior i Pirineus a  poblacions properes a altres ciutats com ara Saragossa, Reus, Tarragona o Barcelona, així com les compres per internet. El projecte de Torre Salses contempla la creació d'un hipermercat  BonPreu, de 8.000 m2; el grup Yelmo, amb un multicinema d'última generació amb un miler de butaques i sales amb servei de restaurant; Fitness Park, amb un gimnàs, o Sakito, que preveu ubicar un basar al parc comercial i d'oci de Lleida. I  prop de 2.500 places d'aparcament.

Balaguer serà una ciutat de prestigi a nivell europeu i internacional en qüestió de menys d'una dècada si l'actual paer en cap s'atreveix a establir diàlegs amb Eurofund i els seus promotors.

Desitjo molta sort al Sr. Ion Saralegu i a Eurofund  amb l'esperança i il·lusió que 'La Promenade' s'instal·li preferentment a Balaguer, perquè és sens dubte la ciutat més important i atractiva del Prepirineu i alhora la més poblada després de Lleida. Som-hi, Balaguer! Estem a un pas de fer història. Només cal que l'Ajuntament els hi proporcioni terrenys a baix cost per instal·lar 'La Promenade' per la temporada dels Jocs Olímpics dels Pirineus.

Comentaris