Opinió

Un nou curs que s'acaba 2.3

La millor notícia que hem tingut aquest curs 2022/23 ha estat la destitució, per fi, del conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Josep González Cambray, que ha portat el seu partit a perdre uns quants vots amb les seves polítiques de dretes. En fi, aigua passada, ara desitjar des de la UGT Educació de les Terres de Lleida, a la nova consellera, la Sra. Anna Simó, els millors encerts per portar a terme, de la millor manera possible, la gran tasca de dirigir aquesta important Conselleria.

A banda d’això, és cert que ha estat un curs, sindicalment parlant, no tan mogut com l’anterior; ja que el nostre focus d’atenció s’ha focalitzat en els diferents processos d’estabilització del personal docent, sense deixar de banda les nostres demandes de sempre, que s’han intentat negociar en mesa, amb més o menys èxit. Entre elles, el retorn del primer estadi als sis anys amb el corresponent retorn del deute i el retorn de les dues hores lectives per als majors de 55 anys. No hem d'oblidar, que a mitjans d’aquest curs vam aconseguir el retorn de l’hora lectiva que ens devien, és a dir, vam passar a les 18 hores a secundària i a les 23 a primària, tot i que no es va gestar de la manera que nosaltres voldríem, ja que va ser a la tornada de Nadal i això va suposar un desgavell quant a la reformulació dels horaris de tot l’equip docent. Amb tot, no podem oblidar que això va servir perquè milers de docents de la borsa tinguessin el seu primer contracte laboral i això per a nosaltres era el més important.

Una de les notícies que més interès m’han provocat aquest curs ha estat la que va saltar fa uns dies a Girona i per part del nostre sindicat, la UGT. Com ja sabeu estem totalment en contra de les contractacions per entrevista per part de les direccions dels centres, perquè en molts casos es converteixen en ‘endollisme’ d’amics i familiars, creant un sistema pervers sense límit, on tant les direccions com la inspecció i el Departament surten indemnes. Doncs bé, vam decidir experimentar amb el tema de les entrevistes fent que un dels nostres delegats de Girona assistís i comprovés de bona mà com eren. Tal va ser el desastre que vam decidir fer roda de premsa i fer-ho públic a la resta de Catalunya. Aquesta és una notícia que va sortir publicada en bona part de la premsa escrita donada la mala praxi i poca serietat posada en pràctica per algunes direccions a l’hora de contractar per entrevista. Recordem que ells també són agents públics pagats amb els impostos de tothom, per si algú se n’oblida. I penseu que no estem parlant de l'escola concertada, per si algú s'ho havia pensat. A partir d'aquí, nosaltres, com a UGT sempre hem estat en contra del Decret 102/2010 d’Autonomia dels Centres Educatius, que ja vam portar a judici, i en alguns punts se’ns va donar la raó, sobretot en les parts on es pot donar peu a aquestes contractacions per entrevista fetes de qualsevol manera per part d’algunes direccions.

Però és que això va passar a Girona, però a la resta de Catalunya també passa, però s’amaga o no es vol denunciar. I nosaltres ja hem dit pou. Des de la UGT – SP Educació de Catalunya hem començat una batalla per acabar amb aquest despotisme per part d’algunes direccions. I a Lleida tampoc ens lliurem. Sabem de casos on s’ha contractat a la parella de..., a l’amiga de..., al nebot de... o de propostes de continuïtat que es donen perquè és qui més surt a sopar amb la direcció de torn. Tot això ho sabem i tenim testimonis, i utilitzarem tots els mitjans que tenim a la nostra mà per lluitar a favor d’una administració pública que vetlli pels principis constitucionals de publicitat i transparència, uns principis que el Departament d’Educació hauria de repassar si vol arribar a l’objectiu comú d’aconseguir una educació pública i de qualitat.

Josep Maria Ibáñez, secretari del Sector Educació de la UGT-Serveis Públics de les Terres de Lleida

Comentaris