Opinió

Donem-li la volta al racisme

Vivim, cada vegada més, en un món divers, en constant moviment i evolució i no podem entendre un futur sense la inclusió de les persones nouvingudes i les aportacions que puguin fer a les nostres societats

En les últimes dècades hi ha hagut un fort augment de població nouvinguda a Catalunya, una situació que ha canviat la realitat social de molts municipis i ciutats. La multiculturalitat s'ha anat obrint pas com un gegant a molts llocs de la nostra geografia, amb gent provinent d'una llarga llista de països, països amb diferents cultures, religions, llengües i costums, fet que ha provocat en una part de la societat una actitud de rebuig, menyspreable i xenòfoba. 

Vivim, cada vegada més, en un món divers, en constant moviment i evolució i no podem entendre un futur sense la inclusió de les persones nouvingudes i les aportacions que puguin fer a les nostres societats. Dia a dia, escoltem desenes de mites sobre l'emigració, mites totalment falsos alimentats cada vegada més per "fake news" que corren per les xarxes socials i inclús des d'alguns mitjans de comunicació. 

Per exemple, quantes vegades hem sentit que els col·lectius migrants poden accedir a més ajudes socials, quantes vegades hem vist com s'ha criminalitzat s'ha acusat de fets ficticis a persones només pel simple fet de tenir el color de pell diferent, per parlar diferent o per tenir una cultura diferent o quantes vegades hem sentit com es culpava als col·lectius migrants de la crisi econòmica del 2008 o d’altres fets.

Les agressions xenòfobes, siguin verbals o inclús físiques són una realitat a les societats del mal denominat món occidental, una realitat que moltes vegades ignorem i no fem res per aturar-la o que fins i tot agreugem especulant i fent córrer falsos mites sobre l'emigració, sumant-hi les dificultats institucionals amb les quals es troben, des de la deplorable llei de migracions, fins al desemparament que tenen davant de les agressions verbals o físiques, la injusta marginació o la precarietat laboral. 

Afortunadament al Parlament de Catalunya s'està impulsant un projecte de llei per la igualtat de tracte i no discriminació, de la qual n'és la ponent relatora, Najat Driouech, diputada d'Esquerra Republicana. Aquest projecte de llei suposa una protecció des de les institucions a qualsevol col·lectiu que pugui patir alguna discriminació, un gran pas per aturar o condemnar qualsevol acte de discriminació o de desigualtat. 

Com a societat hem de tenir memòria i recordar que els moviments migratoris han estat sempre una realitat i sobretot tenir present que ningú emigra del lloc on ha nascut per plaer, sinó per necessitat, fugint de la misèria, la guerra, de la repressió, del perill constant, etcètera.

Cal molta més empatia per part de la població en general i fer un pas endavant per continuar teixint una societat multicultural i diversa. Fem una mica d’autocrítica i ajudem a aturar la xenofòbia, combatent falsos mites, acollint sense recança als col·lectius migrats i sobretot treballant la inclusió des de les institucions, des dels centres educatius, des de l’associacionisme i en general des de tota la societat.  

Comentaris