Opinió

Vida, preu i treball com cal!

Per solucionar els greuges recurrents a la nostra terra, com ara el sostre de vidre, els preus, els temporers i el relleu generacional, cal que assenyalem els culpables -també les administracions local, nacional i estatal, no defugim de la crítica- i que entomem un debat sincer sobre quin model agrari volem

Sovint la pagesia rep les crítiques i les culpes de les pèssimes condicions al camp de les persones temporeres. Però tot i que a vegades part de la patronal vulnera els drets habitacionals no podem perdre de vista els pocs recursos que tenen els pagesos per continuar amb les seves explotacions agrícoles. Volem trencar la falsa dicotomia entre pagesia i temporers, tots són víctimes del capitalisme per no garantir unes condicions laborals, però alhora per no garantir un preu just per la producció. Les dinàmiques globals del mercat, la manca de xarxes de consum local, la consegüent reducció de superfície agrícola per l’especialització, en són exemples.

I és que Lleida ha de ser cabdal en la recerca de solucions transformadores que capgirin el model actual. Però per solucionar els greuges recurrents a la nostra terra, com ara el sostre de vidre, els preus, els temporers i el relleu generacional, cal que assenyalem els culpables -també les administracions local, nacional i estatal, no defugim de la crítica- i que entomem un debat sincer sobre quin model agrari volem per garantir la sostenibilitat del planeta, però també la pervivència de la pagesia cada cop més empobrida.

El Jovent Republicà apostem pel socialisme, només així podrem planificar l’economia i podrem assegurar el repartiment de la riquesa equitativament i on el circuit curt sigui una norma i no l’excepció. No obstant, una llei contra els abusos dels supermercats, més controls a les empreses, regularització de les persones sense papers són només unes mesures de mínims que podrien servir per salvar la pagesia i els temporers de la terra que estimem i treballem. Siguem valents, agitem consciències, i sobretot, lluitem per una #FruitaDigna.

Clàudia Lara i Castellón

Secretària d’ecologisme de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Ponent

Oriol Martínez i Romeu

Secretari d’ecologisme de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Lleida

Comentaris