Opinió

En la gestió forestal i prevenció d’incendis, no val a badar

Tot allò que es pugui fer ara per a la prevenció d’incendis és primordial i urgent. No val a badar...la deixadesa d’avui pot ser el lament de demà

En primer lloc, vull manifestar el més sincer suport i reconeixement als cossos de Bombers/es, Agents rurals, a les i els Mossos d’Esquadra, Emergències, policies locals, Agents Forestals, ADF i  a les i els voluntaris  per la tasca que han fet i fan treballant matí, tarda i nit per apagar els incendis produïts els darrers dies a Catalunya i perquè fermament tenen cura dels boscos i el medi natural tots i cada un dels dies.

Certament, la campanya forestal per aquest 2022 no es presenta fàcil donat els últims incendis produïts per persones incíviques que llancen burilles o per fets fortuïts. Sigui el motiu que sigui,  aquest és un tema que cal abordar i en el que tenir especial atenció.

El canvi climàtic i la despoblació del camp que estem patint fa que la prevenció i el manteniment del nostres camps i boscos tingui especial relleu a Catalunya.

Els experts preveuen que entorn el 2050 hagi augmentat la temperatura de la conca mediterrània en 2,5 graus. Això es tradueix en un major risc de patir  sequeres, un augment de les zones de desertització i possible manca de caudal hidrogràfic a Catalunya.

Si aquests fets li sumem la falta de neteja als boscos, l’abandonament de les tasques tradicionals als nostres camps i masses forestals que mantenien l’ecosistema de manera equilibrada, el risc de patir incendis s’eleva de manera exponencial.

És per això, que tot allò que es pugui fer ara per a la prevenció d’incendis és primordial i urgent. No val a badar...la deixadesa d’avui pot ser el lament de demà.

La implicació de tots plegats – societat, cossos de seguretat i administracions-  és quelcom cabdal per contribuir a tenir cura del medi ambient i disminuir així el risc d’incendis.

Si volem una Catalunya  neta, verda i volem deixar a les futures generacions un país i un món sostenible i en òptimes condicions és necessari garantir la neteja i manteniment als boscos i camps, cal invertir els recursos necessaris – ampliació de professionals, augmentar la dotació de material per garantir les necessitats i condicions laborals del personal- i cal planificar i aplicar accions concretes amb i pel territori. Resumint, garantir una campanya forestal com cal, de present i pel futur.

En la prevenció dels incendis i en la cura del medi ambient, és fonamental ser-hi totes i tots i protegir els que ens protegeixen, a tots els cossos que participen activament en aquestes tasques i que vetllen per la seguretat i benestar de les i els ciutadans.

Comentaris