Opinió

L’altra cara de la crisi de la pandèmia: els testos

Durant la setmana del 25/12/2021 fins al 31/12/2021 a Balaguer hem arribat a un risc de rebrot de 4440 i una taxa de reproducció d’1,72; aquest fet implica que moltes persones hagin de fer-se testos i actualment, tenen un cost molt elevat

La sisena onada de la pandèmia ha afectat a tothom de ple, tenim dades que ens mostren l’alta infecciositat de la nova variant, l’òmicron. Durant la setmana del 25/12/2021 fins al 31/12/2021 a Balaguer hem arribat a un risc de rebrot de 4440 i una taxa de reproducció d’1,72; aquest fet implica que moltes persones hagin de fer-se testos i actualment, tenen un cost molt elevat. Aquesta és una situació del tot inadmissible i clarament injusta mentre les grans empreses farmacèutiques continuen enriquint-se d’una forma desmesurada.

El passat juliol es van començar a vendre proves d’autodiagnòstic a les farmàcies de tot l’Estat, tot i que sense cap regulació de preus, atès que l’Estat no té pensat limitar els preus i tot va segons la lògica de l’oferta i la demanda. Clarament, és una situació inadmissible, moltes famílies no estan en disposició de fer-se test d’antígens de forma setmanal. Ara com ara, el preu varia entre 6 i 10 euros a l’Estat espanyol mentre en molts dels països europeus veïns, fer-se un test d’antígens és gratuït o gairebé gratuït.

És en aquest moment quan veiem quines són les conseqüències de la sisena onada, però aquests efectes, en l’àmbit econòmic, es podrien haver previst molt més aviat. L’Estat, que actualment és qui té capacitat en aquest àmbit, ha de poder limitar els preus o buscar vies alternatives perquè la ciutadania pugui arribar a obtenir una prova diagnòstica gratuïta quan implica un mínim dubte, que ja és un risc i, per tant,  protegir-nos tota la ciutadania de forma més fàcil. Cal ampliar al màxim la capacitat diagnòstica, ja que facilitar-ho hauria de ser l’objectiu.

Hem de tornar a ser les administracions locals les qui hagin de moure’s en aquest àmbit i crear subvencions perquè tothom hi pugui accedir? No és més fàcil que l’Estat intervingui en aquest àmbit i solucioni una problemàtica que aquestes festes de Nadal ha anat en augment?

Cal que s’hi posin solucions, atès que mentre algunes famílies no poden assumir el cost que val comprar testos d’antígens per tots els membres de la família, els qui els fabriquen continuen augmentant la cotització de les seves accions a les respectives borses de valors.

Comentaris