Opinió

Amb mirada de dona. Per una societat més justa i millor per a tothom

Necessitem una societat on els lideratges femenins facin visibles les aportacions de les dones en tots els àmbits: l'econòmic, el polític, el científic, l'educatiu i l'esportiu, on la incorporació de la perspectiva de gènere garanteixi una igualtat efectiva en els llocs de decisió i responsabilitat

El 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i també durant la resta de l'any, les dones i els homes de Junts reivindiquem la necessitat urgent de treballar per la igualtat d'oportunitats de totes les persones, ens reafirmem en el nostre compromís pel respecte a les diversitats, i treballem amb l'objectiu que puguem esdevenir plenament lliures i iguals en tots els àmbits de la vida. 

Necessitem una societat on els lideratges femenins facin visibles les aportacions de les dones en tots els àmbits: l'econòmic, el polític, el científic, l'educatiu i l'esportiu, on la incorporació de la perspectiva de gènere garanteixi una igualtat efectiva en els llocs de decisió i responsabilitat. Un compromís social fitxat amb els objectius de desenvolupament sostenible, per aconseguir la igualtat de gènere i empoderar a totes les dones i nenes. 

Encara avui dia és necessari aquest compromís indefugible i exigim a totes les administracions públiques, des del món local, que es troba en primera línia, fins al Govern de la Generalitat i el sector empresarial, que es converteixin en agent transformador de lluita contra els prejudicis. Exigim que tant el sector públic com el privat compleixin definitivament la legislació laboral per erradicar les discriminacions salarials amb polítiques actives, transparents i efectives per a defensar els drets de les dones. La bretxa salarial és encara del 22%, i les desigualtats al món laboral també es fan paleses a l'hora de demanar les excedències per a tenir cura dels fills i filles, que en un 92% dels casos duen a terme les dones, per la qual cosa l'assumpció de les feines de la llar comporta una reducció dels seus salaris laborals. 

Treballarem per acabar amb les desigualtats de les dones, també en el món rural, i això implica potenciar i garantir el relleu generacional de la dona pagesa amb els mateixos drets i condicions i per millorar les seves competències en l'autonomia econòmica i empresarial per tal que pugui tenir una jubilació de plena qualitat. 

Cal assolir una veritable corresponsabilitat en la implicació de tots els membres de la llar en les tasques domèstiques i la distribució de les responsabilitats familiars: cura, educació i afecte vers les persones dependents de la llar amb la finalitat de repartir els usos del temps entre homes i dones d'una manera equitativa. Hem de ser conscients que som el primer model per als nostres fills i filles i, per tant, hem d'evitar transmetre estereotips o prejudicis de gènere i utilitzar un llenguatge que no sigui discriminatori ni sexista. 

Els indicadors no són optimistes i la realitat és tossuda i hem de donar respostes a aquestes dones que són víctimes de les desigualtats per raó de gènere i que trobin en nosaltres el suport i la solidaritat necessària. Hem de denunciar les polítiques d'aparador fàcils i erradicar les desigualtats estructurals i profundes que impedeixen que les dones puguin denunciar violències masclistes. Unes desigualtats que s'han accentuat encara més arran de la crisi de la Covid-19, que ha precaritzat encara més el mercat laboral. 

Aquests dies vivim un conflicte internacional que ens fa ser especialment sensibles amb la situació de les dones ucraïneses, dones valentes que lluiten per la llibertat del seu país. Manifestem la nostra solidaritat i suport i exigim a la comunitat internacional la immediata resolució del conflicte, la fi de la guerra i la construcció de la pau. 

abem que no està tot fet, i ens cal agafar el testimoni de totes les dones valentes per continuar reivindicant una societat justa, igualitària i sense diferències. Volem erradicar la bretxa salarial, el sostre de vidre, les discriminacions per sexe, l'assetjament sexual, la violència i els assassinats masclistes. I ens cal fer un pas endavant. No podem estar callades davant les injustícies i no tenim por per alçar la nostra veu de dona per defensar les nostres companyes d'agressions masclistes encara massa soterrades. 

Ens cal més recursos per a protegir de debò i millor a les dones víctimes de violències masclistes, ja sigui en el seu espai laboral com en l'esfera privada, davant els diferents tipus de violències, per tal que puguin viure i decidir el seu futur en plena llibertat. Volem viure en plena llibertat sexual, volem tenir garantit l'avortament lliure i gratuït. Volem ser lliures de dogmes i estereotips i escapar de l'esclavatge de la condició femenina amb una educació que garanteixi la plena igualtat i on les dones participin en totes les facetes de la vida sense cap limitació per raó de gènere. També cal el reconeixement de la dona Trans i LGTBI a subjectes polítics dins del feminisme, que ha de ser inclusiu i transversal. 

El futur l'hem de projectar juntes, amb coratge i amb visió de dona. Som el 51% de la societat, però sense el compromís conjunt de dones i homes mai aconseguirem trobar-nos en una societat igual per a tothom. 

Comentaris