Opinió

Fora la invasió de Putin i Rússia! Donem suport a la resistència del poble d'Ucraïna!

Resolució de la UIT-QI 26/2/2022

1. Des del 25 de febrer està en curs la invasió de l'imperialisme rus a Ucraïna. En el moment d'aprovar aquesta resolució continuaven els combats als voltants de Kíev, la seva capital, i a d’altres ciutats del país. Vladimir Putin havia cridat als militars ucraïnesos a donar un cop i, fins ara, ha tingut una resposta negativa. Hi hauria una resistència de les Forces Armades d'Ucraïna més gran de la prevista. També hi ha sectors de la població que haurien pres les armes per enfrontar els invasors. Tot i que la superioritat militar de Rússia feia factible que poguessin prendre el control de Kíev i d'Ucraïna. Però fins ara, aquests objectius no s’han complert i la resistència continua, malgrat els criminals bombardejos amb míssils a la població civil de Kíev.

2. Des de la UIT-QI ratifiquem la nostra política de rebuig a la invasió i expressem que estem al costat del poble ucraïnès contra l'agressor imperialista. Com a socialistes internacionalistes no som neutrals en el moment del combat. Donem suport a la resistència del poble ucraïnès per derrotar militarment a l'invasor. Ho fem sense donar cap suport polític al govern capitalista de Volodimir Zelensky, i sense confiar en la seva direcció politicomilitar. Donem suport a l'armament popular de la classe treballadora, del poble ucraïnès i les seves organitzacions territorials.

3. Ara per ara, no hi ha a Ucraïna una guerra inter-imperialista. No hi ha, fins ara, una intervenció de l'OTAN ni de forces militars dels Estats Units. Per contra, Biden i l'OTAN han reiterat que no pensen intervenir-hi militarment. Només es centren en sancions econòmiques a Rússia. Al punt que el mateix president Zelensky va denunciar que “ens han deixat sols”. Això mostra que, en els fets, van deixar córrer la invasió i apareixen com a còmplices de l'acció criminal de Putin. Al punt que Macron, el president de França, i el govern dels EUA li han oferit “ajuda” per anar-se'n del país. Això és igual a una invitació a rendir-se.

4. Per això, discrepem de les posicions d'amplis sectors de l'esquerra mundial, com també de sectors de l'esquerra anticapitalista, que es neguen a pronunciar-se contra la invasió de Putin o es declaren neutrals. Sectors de l'esquerra reformista, juntament amb països de fals «antiimperialisme» i «socialisme» com la Xina, Cuba, Nicaragua o Veneçuela, recolzen la invasió russa i a Putin com si fos una “víctima” i un lluitador “antiimperialista” perquè enfronta els EUA. Això és fals. Putin encapçala un règim capitalista-imperialista a Rússia, recolzat per la repressió i per una màfia d'oligarques del petroli i el gas. La disputa amb l'imperialisme nord-americà i europeu és simplement pel control polític i econòmic d'Ucraïna. Disputa que també denunciem.

5. La nostra crida a la solidaritat amb el poble ucraïnès no té res a veure amb “l'oposició” a la invasió dels Biden, Macron o Boris Jonhson. Ells busquen treure partit per als seus projectes imperialistes de dominació d'Ucraïna. Per això, des de la UIT-QI ratifiquem el rebuig a tota ingerència imperialista a Ucraïna, tant sigui de l'imperialisme rus com de l'imperialisme nord-americà, europeu i de l'OTAN.

6. Estem per la lliure autodeterminació del poble d'Ucraïna, com ho van plantejar i van dur a terme Lenin i Trotskydesprés de la revolució socialista del 1917. Ucraïna serà veritablement independent sota un govern de la classe treballadora i els sectors populars i en una Ucraïna Socialista.

7. Des de la UIT-QI seguim cridant als pobles del món a repudiar la invasió i a donar suport a la resistència del poble d'Ucraïna. A les principals capitals del món milers i milers han sortit als carrersper repudiar la invasió de Putin i Rússia. Manifestants han sortit a places i a les portes de les ambaixades russes. El més destacat són les mobilitzacions a Moscou i Sant Petersburg, a Rússia, amb milers de detinguts per la policia. 664 científics russos han protestat “contra els actes de guerra de Rússia” i n’han exigit el cessament. Estan encapçalats per membres de l'Acadèmia de Ciències de Rússia i Konstantin Novosiólov, premi Nobel de Física 2010. Hi ha hagut marxes massives a Geòrgia. S'hi han sumat actes i mobilitzacions a Barcelona, Madrid, París, Londres, Lisboa, Roma, Budapest, Berlín, Istanbul, Nova York, a ciutat de Mèxic, a Buenos Aires, Santiago de Xile, a ciutats de Brasil i d’altres de Llatinoamèrica.

8. Cal seguir per aquest camí de solidaritat internacional amb el poble ucraïnès. Diem no a la invasió, no als bombardejos! Que se'n vagin les tropes russes! Que tots els governs trenquin relacions amb Rússia! Pel triomf de la resistència del poble ucraïnès! Fora tota ingerència imperialista a Ucraïna, tant sigui de Rússia com de l'OTAN, els Estats Units i la UE!

Comitè Executiu Internacional (CEI) de la Unitat Internacional de Treballadores i Treballadors-Quarta Internacional (UIT-CI)

Comentaris