Opinió

Estratègia i quotidianitat

En els últims mesos ha crescut la percepció sobre la manca de neteja, problemes amb la jardineria, deixadesa en la via publica, àrees de contenidors desbordades

Les ciutats es dissenyen i es construeixen segons dos vectors: l’estratègic i el quotidià. Els dos van estretament relacionats. Per això, és important trobar les sinergies i les dinàmiques perquè s’entenguin i es relacionin entre ells. Per exemple, si un dels objectius estratègics és la millora del percentatge de reciclatge i, per tant, contribuir en termes de sostenibilitat i medi ambient, llavors són necessàries polítiques en l’àmbit quotidià que ho permetin i ho impulsin.

Avui, un dels temes més recurrents és la neteja de la ciutat. Per tenir una ciutat neta i agradable al passeig (vector estratègic) cal un dia a dia que ho pugui afavorir (vector quotidià). En els últims mesos ha crescut la percepció sobre la manca de neteja, problemes amb la jardineria, deixadesa en la via publica, àrees de contenidors desbordades, la brutícia que generen els estornells al canal i els coloms a la plaça Major,  l’increment de les colònies de gats, i un reguitzell de manteniments diaris que no ajuden a  millorar aquesta percepció, a voltes reals en alguns casos i a voltes amb biaix d’oposició. En som molt conscients i en tots aquests àmbits hi posem mesures i recursos per la qual cosa pensem que, en poc temps, que hi podrem veure millores substancials.

En aquest últim any, les dificultats internes de l’Ajuntament en l’àmbit administratiu, contractual i econòmic han obstaculitzat la resposta eficient, però un cop ordenat i endreçat ens permetrà donar un millor servei en una època postpandèmia la qual ha accentuat les debilitats operatives del consistori.  El 2022 tindrem contractes nous de neteja viària, de neteja d’instal·lacions municipals i de jardineria. Farem una revisió exhaustiva dels actuals perquè els nous en cobreixin les mancances. També farem un reforç del Pla de Civisme i instal·larem més càmeres mòbils en les ares de contenidors, on volem implementar un nou sistema de tancament per millorar el reciclatge i la reducció de les tones de rebuig a l’abocador.

Hem contractat temporalment més treballadors de la brigada per millorar la reacció a les incidències en la via pública i plantejarem, per ser efectiu el 2022, un contracte de manteniment per sectors a la ciutat per atendre més ràpidament aquestes incidències. I sabem que, malgrat que hem modificat el sistema d’encesa de llums i reforçat el sistema sonor dissuasiu, hem de donar una solució més efectiva al problema dels estornells i també al dels coloms  

El vector quotidià, que depèn també de tots i cadascun de nosaltres, afecta el vector estratègic. Tenim grans projectes en els pròxims temps en termes de mobilitat, descarbonització, assistencials i de serveis:  pas soterrat de la via del tren, vial nord, noves vies verdes, nou polígon industrial, digitalització de les instal·lacions esportives, concurs d’idees del parc municipal, ampliació del CAP, nova residència de gent gran, nova façana de l’Amistat, reducció de la contaminació lumínica, nova Àrea Bàsica Policial, refugi d’animals ... Sabem on anem, on créixer i on actuar, sabem el que Mollerussa necessita, sabem de la nostra força i potencialitat, sabem de la nostra bona posició estratègica en generació de riquesa i en reducció de l’atur, però necessitem generar més complicitats i aportar més solucions en les coses més quotidianes i diàries. Aquest és el nostre repte. Ens preocupa i ens ocupa el dia a dia i treballem incansablement malgrat les dificultats per donar solucions i respostes.

Comentaris