Opinió

Reforma laboral: Una fita històrica per a totes i tots

Amb el suport de les organitzacions sindicals i empresarials, aquesta reforma suposa un canvi en la relació entre treballadors i empresaris

Podria començar constatant el que ja és sabut: El passat dijous 4 de febrer es va aprovar al Congrés dels diputats el Reial Decret Llei 32/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l'estabilitat en l'ocupació i la transformació del mercat de treball. Però el que cal destacar és que aquesta validació va molt més enllà, ja que amb el suport de les organitzacions sindicals i empresarials, aquesta reforma suposa un canvi en la relació entre treballadors i empresaris.

La seva entrada en vigor generalitza el contracte indefinit i redueix la temporalitat, penalitzant a les empreses pels contractes de curta durada. Desapareix el contracte per obra i servei i es fomenten els contractes fixos-discontinus. Per a poder reduir l'alt percentatge de treballadors temporals, els contractes temporals es permeten només quan és necessari pal·liar situacions sobrevingudes o per necessitats de feina puntuals. 18 mesos serà el temps màxim que un treballador pot encadenar contractes.

També es limita la durada dels contractes de formació a un any, i comportaran una millora salarial

El treballador passarà a ser fix si l'empresa comet irregularitats. A més, s'estableixen multes de fins a 10.000€ per cada treballador, i no per empresa com succeïa abans.

Es potencia els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), per tal d'evitar acomiadaments col·lectius i es crea el Mecanisme RED de flexibilitat i estabilització de l'ocupació per permetre la reducció de jornada o suspensió de contractes per causes empresarials. Recordem que només a la província de Lleida s'han afavorit dels ERTO més de 34.000 treballadors, donant estabilitat així a totes aquestes persones que, d’altra manera, podrien haver vist perillar el seu lloc de feina en aquest període tant delicat de la pandèmia pel Covid-19.

La recuperació econòmica i justa després d’aquest període tant dur passa per resoldre la pobresa laboral. El Govern espanyol ha demostrat que aquesta lluita és una prioritat pel que, a més d’incrementar el salari mínim interprofessional, en la nova Llei es prioritza el conveni sectorial davant el conveni d’empresa. El conveni sectorial serà, doncs, el que fixi la base salarial i mantindrà uns nivells mínims per a tots els treballadors i treballadores d’un determinat sector.

Amb l'aprovació de la nova reforma laboral ampliem els drets dels treballadors, incentivem el treball estable i creem instruments de flexibilitat interna per afrontar etapes de crisi, treballant amb l'objectiu que l'acomiadament sigui l'última opció. Aquesta reforma acaba amb els grans problemes del mercat laboral i és fruit del diàleg social que ens representa a totes i tots. És, en definitiva, una fita històrica de país,

Comentaris