Opinió

Pressupost de la Generalitat 2023: Posem Catalunya, Lleida, Pirineu i l’Aran en marxa

Aquest 2023 és un any particularment excepcional, no només per les diferents cites electorals que esdevindran en els propers mesos, sinó que també pels reptes a nivell econòmic i social

Aquest 2023 és un any particularment excepcional, no només per les diferents cites electorals que esdevindran en els propers mesos, sinó que també pels reptes a nivell econòmic i social. Uns reptes que, dels del Grup Parlamentari Socialistes- Units per Avançar afrontem des de la responsabilitat que ens dóna ser l’alternativa de govern.

I és des d’aquesta responsabilitat que sempre hem estès la mà per arribar a una entesa amb el govern de la Generalitat i acordar uns pressupostos per tornar a posar en marxa el país practicant la política útil que dona solucions als ciutadans i als territoris.

L’acord assolit suma més de 4.000 milions d’euros al pressupost, arribant a 41.025 milions d’euros, el més elevat de la història i que ha de permetre fer front a un moment especialment complex (increment de preus, recuperació econòmica post crisi de la Covid-19, l’impacte de la guerra d’Ucraïna...), on la ciutadania està vivint situacions complicades, però que gràcies també a les polítiques decidides del Govern d’Espanya (reforma laboral o l’impuls dels fons Europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència) podem superar sense deixar ningú enrere.

L’acord pel pressupost de la Generalitat per aquest 2023 s’agrupa en 4 grans infraestructures de país, que inclouen el Servei de Rodalies gestionat pel govern i, per tant, suposarà desencallar el Pla de Rodalies de Lleida. També incrementa considerablement la inversió en indústria, assolint els 200 milions d’euros; es destinen més de 180 milions a l’acceleració de la instal·lació de fonts de producció d’energia renovable; es recuperen les inversions per al Programa “Barris” per a la rehabilitació d’edificis en entorns de vulnerabilitat socioeconòmica; més places residencials, més mestres i més recursos a l’escola i més mossos d’esquadra. Vull destacar, però, que després d’anys de retallades, Salut assoleix un increment de 1.284 milions d’euros, fins arribar als 12.212 milions i incrementa el pes de l’atenció primària fins arribar al 24%.

Si posem la mirada a les nostres comarques, l’acord de pressupost desencalla projectes pendents des de fa massa anys a Lleida, a més de l’esmentat Pla de Rodalies, com són el desdoblament de la carretera Lleida – Balaguer, la variant de Tàrrega, l’Eix Transversal de Ponent o la variant de la C-26 a Alfarràs.
El Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, que ja compta amb 7 milions d’euros de l’Estat, rebrà també finançament de la Generalitat. Es concerten 20 places de centre de dia per a gent gran de Cappont de Lleida i es garanteix la construcció de l’Institut del mateix barri. Els comptes contemplen partides també per les millores de l’escola de Torre-serona i de les estacions d’autobusos de Lleida i de Tàrrega.

Al Pirineu, el pressupost inclou partides addicionals com els 22 milions d’euros més per al regadiu, noves línies de finançament a l’ICF per facilitar la modernització de cultius i explotacions agroramaderes.  O un milió per l’estudi de millora i seguretat de la C-28 a l’Aran, així com el compromís del govern d’executar tots els acords assolits a la Comissió Bilateral de la Generalitat i el Conselh Generau del passat mes de gener. També aconseguim partides per habitatges socials a Oliana i Salàs de Pallars, reforçar el ferm d ela C-1311 entre Tremp i el Pont de Montanyana i continuar amb les obres de la primera fase de modernització i ampliació del reg de la Conca de Tremp, aturat des de 2015.

Caldrà, però, millorar la capacitat de gestió i generar els consensos polítics necessaris per fer realitat aquest acord.

En definitiva, parlem d’un pressupost que, després de massa anys de paràlisi, posa Catalunya, Lleida, Pirineu i l’Aran en marxa.

Comentaris