Opinió

Ja n’hi ha prou de maltractar el medi natural!

La darrera cursa Bastions, del dia 5 de juny a les muntanyes de la Vall de Ribes,  és un dels pitjors exemples a seguir ja que no tan sols va deixar els passos oberts afavorint que el bestiar marxés i pogués provocar accidents sinó que, a més a més, va deixar tot un recorregut ple de brossa i banderoles de senyalització
Al Ripollès estem cansats de què gent i entitats alienes a les nostres explotacions organitzi curses amb centenars, i a vegades milers, de participants que malmeten els espais de pastura.

Les nostres explotacions estan regulades tant pel que fa al nombre d’animals que pot admetre la superfície com per les normatives ambientals pel que fa a la utilització d’envasos i plàstics. L’Administració competent controla la quantitat de caps de bestiar que pot acollir un espai determinat però, en canvi, ningú no posa cap interès en controlar el número de persones que accedeix a les nostres pastures i finques.

La darrera cursa Bastions, del dia 5 de juny a les muntanyes de la Vall de Ribes,  és un dels pitjors exemples a seguir ja que no tan sols va deixar els passos oberts afavorint que el bestiar marxés i pogués provocar accidents sinó que, a més a més, va deixar tot un recorregut ple de brossa i banderoles de senyalització.

La pagesia que té ramats fa una feina indispensable tenint cura del territori mentre que les empreses i associacions que es lucren de la nostra feina destrossen i embruten aquests espais naturals que tant esforç costen de mantenir. Dit d’una altra manera, la compactació que ha sofert el sòl per on va passar la cursa del 5 de juny farà que no hi pugui tornar a sortir l’herba en molt temps.

No estem en contra de les curses de muntanya i creiem que la comarca del Ripollès està farcida de camins públics per on podrien passar els atletes sense haver de creuar cap finca particular. Però no podem oblidar que en la majoria de curses el respecte al entorn i a l’agricultura i ramaderia es nul i que els organitzadors són incapaços de posar controls als llocs on saben que s’obriran les tanques i que cada any es deixen obertes. Si són capaços de marcar un recorregut és perquè prèviament l’han fet, per tant no poden al·legar desconeixement envers les  activitats que es desenvolupen en aquest territori.

Per altre banda, creiem que les administracions que haurien de vetllar per tota la població menystenen l’agricultura i la ramaderia tot autoritzant curses que saben de sobres que, pel nombre de participants i pels llocs on passen, creen greus perjudicis  a la pagesia de la zona.  A més, com a Unió de Pagesos, participem en el procés de redacció de la carta europea de turisme sostenible que redacta el Parc Natural de les  Capçaleres Ter-Freser on totes i cadascuna d’aquestes observacions s'han posat sobre la taula  i mai s’han volgut tenir en compte.

Per tot això, exigim respecte a la propietat privada i a la feina dels pagesos i pageses, no només com a productors de paisatge pel gaudi d’altres sinó com a productors d’aliments indispensables per la societat.

Comentaris