19.01.2021 |

Normes socials inqüestionables?

  M’han explicat moltes vegades que, en un bar o restaurant, en el moment de pagar el compte, s’ha de deixar una mica de diners extra. No ho he entès mai. Per què n’he de donar? En alguns llocs sí i en altres no? No cobren els cambrers? Els hem de pagar nosaltres un sou extra perquè tenen un salari baix? I els pescadors, perruquers, dependents...
Normes socials inqüestionables?

 

M’han explicat moltes vegades que, en un bar o restaurant, en el moment de pagar el compte, s’ha de deixar una mica de diners extra. No ho he entès mai. Per què n’he de donar? En alguns llocs sí i en altres no? No cobren els cambrers? Els hem de pagar nosaltres un sou extra perquè tenen un salari baix? I els pescadors, perruquers, dependents... a aquest no? Per què no? Hem de donar un plus si han estat amables? Però no és aquesta part de la seva feina? Només faltaria que et servissin una copa de males maneres! Els raonaments que m’han explicat no m’han convençut mai, i he arribat a la conclusió que és una norma social acceptada (que varia en cada cultura) i que, per tant, ningú no es planteja tantes preguntes, simplement de manera automàtica i inconscient deixa un grapat de monedes a la plata que et porta el cambrer.

 En primer lloc, sempre intento qüestionar les normes socials i tot allò que es dóna per descomptat. Hem de fer les coses perquè ens ho diuen, sense parar-nos a pensar si realment ho volem fer? He vist gent que deixa propina de mala gana o pel que diran si no ho fa. Per tant, en cas que deixi una gratificació econòmica ho faré perquè vull, no perquè ningú m’ho digui i/o imposi.

 En segon lloc,  m’han dit moltes vegades que un altre motiu per deixar-ne és que els cambrers treballen moltes hores i cobren un salari baix. Som nosaltres els que hem de pagar-los un sobresou? Si l’ofici de cambrer està mal pagat, no sóc jo la que hi he de posar solució. A més, aquest argument no em serveix, ja que hi ha molts altres oficis que també estan mal pagats i no els donem cap pagament extra.

 Respecte a fer la feina ben feta o a ser amables, crec que la gent ha de fer bé la seva feina independentment de les remuneracions. Si vas a algun lloc i realment t’has sentit molt ben atès i creus que aquell cambrer ha fet alguna cosa fora del normal (en el sentit positiu) i et ve de gust donar-li una propina, endavant. Però no crec en el fet automatitzat de fer-ho. He vist molta gent que en dóna fins i tot a un servei mediocre. Llavors perd tot el seu sentit, no ofereixes propina pel bon servei, sinó perquè la societat diu que se n’ha de donar. Si vaig a una perruqueria, a una ferreteria, a una fusteria, etc. i em ve de gust entregar un extra perquè m’han atès molt bé, doncs ho faré, però no pas en cada bar i restaurant que entri pel simple fet que diuen que s’ha de fer. A més, on van a parar les propines? Se les queda el cambrer que ha fet bé la seva feina o es posen en un pot comú i després es fa un sopar de feina? Si és la segona opció, crec que no pertany als consumidors pagar aquestes coses sinó a l’empresa.

 En definitiva, hi ha tants interrogants i tantes contradiccions sense sentit que des del moment que vaig ser-ne conscient no he tornat a deixar propina. Simplement no ho entenc. No tinc cap inconvenient a canviar d’opinió i començar a deixar-ne si algú em dóna algun argument lògic i de pes, però de moment no ha estat el cas. Així doncs, si algú em tracta molt bé i fa bé la seva feina li dono les gràcies.

 Per concloure, us adjunto un enllaç d’un vídeo que hi ha al youtube d’un fragment d’una pel·lícula que mostra molt bé el que dic en aquest text: http://www.youtube.com/watch?v=B6MCjCRmT_8&feature=PlayList&p=247B20C5474C34D6&playnext=1&playnext_from=PL&index=2

Normes socials inqüestionables?
comentaris