Opinió

Procés: acció d’avançar

  Cada dia que passa és més preocupant la dialèctica emprada per alguns polítics, tertulians, mitjans de comunicació i gent anònima en els cafès, al voltant de la taula o xerrant en el descans d’una classe. "Golpe de estado”, “terrorismo identitario”, "conflicto catalán”... i cada dia més i més... Fem un exercici.

Cada dia que passa és més preocupant la dialèctica emprada per alguns polítics, tertulians, mitjans de comunicació i gent anònima en els cafès, al voltant de la taula o xerrant en el descans d’una classe. "Golpe de estado”, “terrorismo identitario”, "conflicto catalán”... i cada dia més i més...

Fem un exercici. Preguntem-nos com està avui, a les portes de les eleccions, el catalanisme polític? Resposta: il·lusionat, amb fermesa i amb propostes per construir l’estat propi. I el catalanisme civil? Il·lusionat, però, a mesura que s’acosta el moment de la veritat, li comencen a ressonar les incerteses.

I l’espanyolisme polític? Paradoxalment unit i fracturat, en una cursa per aconseguir abanderar el plus d’espanyolitat que el diferenciï i el faci més autèntic. I la societat catalano-espanyola, espanyola-catalana? En una cruïlla històrica de decisió, saben que ells tenen la clau i no saben ben bé que fer. I l’europeisme? Pot ser l’aglutinador necessari per trobar solucions i respostes, per ser la solució i la validació del procés català en un nou context mundial.

Parlo de procés català, no parlo de conflicte, vigilem els termes. Procés ve del llatí processus: acció d’avançar. I Catalunya està en un procés d’escolta i consulta a la ciutadania catalana. Per tant, un procés d’exercici de democràcia en el seu estat més pur e inqüestionable. Un procés obert, plural, arriscat i, potser, definitiu.

Em nego a caure en els termes de conflicte. Un desacord no és un conflicte en sí mateix, la llibertat individual i col·lectiva no pot ser mai  un conflicte en sí mateixa, i no pot haver-hi mai conflicte quan un no es vol barallar. Seguir el propi camí, anar a la nostra, pot tenir entrebancs, dificultats i interrogants, però mai pot ser conflictiu. Per molt que es vulgui i ens busquin, no picarem, no entrarem al joc, no estem en contra de ningú! Només estem a favor de poder exercir el nostre dret individual de votar i en  funció dels resultats exercirem el dret col·lectiu a decidir lliurement el nostre futur.

Volem un procés per avançar. Per millorar, per progressar, per seguir... Volem un procés que estableixi el terreny de joc del partit de la nostra vida. Volem un procés del segle XXI on la paraula, la democràcia i el sentit comú volen ser validades a través dels ulls i dels estaments de  la comunitat internacional.

En definitiva, volem un procés, no un retrocés. 

Comentaris