27.09.2021 |

En defensa de la nostra pagesia

En defensa de la nostra pagesia

Durant els darrers dies les condicions laborals dels temporers que treballen en la recollida de la fruita a les terres de Lleida ha estat una qüestió tristament d’actualitat. Des d’alguns sectors s’han llençat crítiques ferotges al conjunt dels pagesos lleidatans, donant per suposada la generalització dins del col·lectiu de males praxis i salaris per sota de la normativa vigent.  

Com a alcaldessa d’Aitona, i també com a persona amb un estret lligam amb el món de la pagesia, vull manifestar públicament el meu suport més sincer als nostres pagesos. El Baix Segrià és terra de cultiu, d’agricultura, de suor, de sacrifici i d’esforç. I també és terra de valors ètics tan valuosos com l’honradesa, la integritat, la pulcritud, la generositat i l’estima per la feina ben feta, uns principis defensats dia a dia amb el seu treball incansable per una amplíssima majoria dels pagesos, així com per la gent de les terres de Lleida. 

La importància de la pagesia no és només un fet històric, cultural i social, sinó també econòmic. L’agricultura és un dels principals motors de desenvolupament de les terres de Lleida. No en va les nostres terres són conegudes col·loquialment com el ‘Rebost de Catalunya’. Però malauradament es tracta d’un sector vulnerable i excessivament sotmès als capricis de factors atzarosos i incontrolables, com ara les inclemències meteorològiques o les oscil·lacions de la conjuntura econòmica. Així doncs, és un sector fort, potent i imprescindible per al país que, per desgràcia, pateix molt i sovint i es veu obligat a resistir com pot i sobreviure a les adversitats que el dia a dia li posa en el camí.  Per tot això, crec que des de les institucions, administracions, i també des de la societat civil, no podem fer altra cosa que encoratjar-lo i fer-li arribar tot el nostre suport en moments de necessitat com l’actual. 

Els municipis del Baix Segrià treballem intensament per fer la vida dels pagesos una mica més fàcil i ajudar-los a superar amb èxit els obstacles de l’economia, del temps, dels baixos preus de la fruita i de moltes altres adversitats que dificulten la seva contribució al desenvolupament del país i al benestar de la societat.  I afortunadament no estem sols en aquesta tasca. Comptem amb el suport d’institucions com la Diputació de Lleida i el departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. Precisament, el passat dijous 8 de juny el conseller Jordi Jané va visitar el nostre municipi per conèixer com estem treballant des d’Aitona i altres localitats de la comarca per donar resposta a aspectes tan importants com la seguretat, la convivència i les problemàtiques quotidianes tant de pagesos com de veïns i veïnes en general.   

En defensa de la nostra pagesia
comentaris