Opinió

Fruiturisme: 10 anys d’un somni entre presseguers

Fruiturisme és una iniciativa que al llarg de tot l’any ofereix als visitants propostes turístiques, culturals i lúdiques per a tots els públics i per a totes les edats, amb l’objectiu de compartir i donar a conèixer l’entorn patrimonial, paisatgístic i gastronòmic únic que té Aitona

Avui 7 de setembre  es compleix el desè aniversari de Fruiturisme, el projecte turístic que dona a conèixer de manera didàctica el món de l’agricultura de regadiu de les Terres de Lleida. Una iniciativa de l’Ajuntament d’Aitona, pionera a casa nostra, que ha seguit una trajectòria creixent any rere any i que s’ha donat a conèixer tant arreu del territori català com a nivell internacional. En només 10 anys de vida ha passat de ser una idea i un petit somni nascut a Aitona a convertir-se en una realitat i en un dels projectes turístics amb més potencial, atractiu, reconeixement i ressò de les Terres de Lleida. 

Fruiturisme es va presentar públicament el 7 de setembre de l’any 2011 amb l’objectiu de buscar noves vies de difusió i promoció turística d’Aitona, tot posant en valor els principals actius del municipi: el paisatge, l’activitat agrícola i la fruita dolça. Va ser a partir d’aquest primer pas que va germinar la llavor d’aquest projecte que, fins a dia d’avui, com ho fa la nostra flor i la nostra fruita -la més dolça del món-, no ha parat de créixer i evolucionar fins a donar els seus fruits. 

Així, avui Fruiturisme és una iniciativa que al llarg de tot l’any ofereix als visitants propostes turístiques, culturals i lúdiques per a tots els públics i per a totes les edats, amb l’objectiu de compartir i donar a conèixer l’entorn patrimonial, paisatgístic i gastronòmic únic que té Aitona. Des de visites guiades acompanyades dels pagesos i guies locals -tant al camp com al patrimoni-, fins a rutes lliures per a poder gaudir del paisatge aitonenc en flor a la primavera, en fruita a l’estiu i en fulla a la tardor. Una oferta diversa, desestacionalitzada, sostenible, de proximitat i de màxima qualitat destinada a dignificar la tasca de la nostra pagesia i a posar en valor la nostra història i el nostre patrimoni.  

Imatge Aitona opinió Rosa PujolFruiturisme, a més, ha representat una font de riquesa econòmica, cultural i social per al nostre poble i per als seus veïns i veïnes, així com un eix bàsic en la dinamització de la comarca del Segrià. El desplegament de Fruiturisme a Aitona és ben palpable i involucra diversos sectors de la nostra economia. Així, entre els més destacats hi ha l’aparició de nous productors locals, l’impuls d’iniciatives gastronòmiques i turístiques, o la creació dels primers habitatges turístics d’Aitona. El nostre comerç i el sector de la restauració, a més, també s’han vist beneficiats directament per l’arribada de nous visitants a la vila.  

Complerts els primers 10 anys de vida, el projecte passa ara, per una banda, per seguir enfortint el treball intens i productiu que realitzem conjuntament els agents públics i privats de la vila i que ha convertit Aitona en una destinació turística de referència; de l’altra, per potenciar la iniciativa com un model turístic responsable i sostenible que doni resposta a les necessitats dels nostres visitants prioritzant i protegint la integritat i la diversitat dels nostres camps; i, finalment, per obrir i cercar constantment noves iniciatives per explicar-nos i compartir la riquesa patrimonial, paisatgística i simbòlica de què tenim la sort de poder gaudir cada dia els aitonencs i les aitonenques.

Finalment, m’agradaria tenir unes paraules de sincer agraïment cap a totes les persones implicades en el projecte des del primer dia i a totes aquelles persones que s’han anat incorporant progressivament per tal de poder atendre als visitants en les seves visites a Aitona. El fet de poder comptar amb el suport i la col·laboració d’un grup creixent de voluntaris, de les primeres persones que van rebre la formació en guies turístics en fructicultura, i de tots i totes els que s’han anat incorporant els darrers anys -i que també han rebut una formació constant amb la finalitat d’acompanyar els visitants durant les rutes guiades i ensenyar les vistes més excepcionals dels camps al llarg del cicle de vida de l’arbre fruiter, i els rics i diversos punts d'interès patrimonial del municipi- ha estat vital per al creixement i la consolidació del projecte.  

Fruiturisme es podria definir com un projecte de poble, ja que des del seu inici ha comptat amb la implicació dels veïns i veïnes i de les centrals de fruita, a més dels nostres pagesos i guies locals. Tots ells són la pedra angular i l’actiu principal sobre el qual es recolza el projecte per seguir creixent i donant-se a conèixer arreu del món. A més, comerços, restauradors, emprenedors/es i productors locals, entre altres, són un veritable actiu i una peça essencial per al creixement econòmic de la nostra vila. Tots plegats han estat els veritables motors perquè aquest somni s’hagi fet realitat!  

Comentaris