Opinió

Moltes gràcies, Carla

L’Ós d’Or al film Alcarràs, dirigit per la Carla Simón a casa nostra, al Baix Segre i en municipis com Aitona, i rodat íntegrament en català, és històric i un reconeixement a la trajectòria d’una directora amb un enorme potencial

“Alcarràs” i el seu triomf incontestable a la Berlinale han estat al llarg dels darrers dies un dels principals focus d’atenció mediàtics. Amb tot mereixement. L’Ós d’Or d’aquest film dirigit per la Carla Simón a casa nostra, al Baix Segre i en municipis com Aitona, i rodat íntegrament en català, és històric i un reconeixement a la trajectòria d’una directora amb un enorme potencial i un futur prometedor, a qui li desitgem tots els èxits possibles i que manté un vincle molt estret amb les Terres de Lleida.

A ningú se li escapa, però, que “Alcarràs” no només és un film d’una indiscutible qualitat artística i d’un talent evocador. “Alcarràs” és també un baló d’oxigen. Una joia. Una oportunitat. “Alcarràs” és una porta d’entrada única per al coneixement, per a la divulgació, per a la dignificació, per a la defensa, per a l’empoderament i per a la visibilització d’un dels grans tresors que tenim al territori i al conjunt del país: la nostra agricultura.

El Baix Segre és terra de cultiu, d’agricultura, de treball amb la terra. Els valors d’honradesa, treball, esforç i fermesa, implícits en el dia a dia dels pagesos i temporers, són compartits per tots nosaltres i són l’essència que es desprèn a “Alcarràs”. La importància de la pagesia no és només un fet històric, cultural i social, és també econòmica. L’agricultura és un dels principals motors econòmics de les terres de Lleida, coneguda com el ‘Rebost de Catalunya’. I, al mateix temps, es tracta d’un sector sotmès, no només a les dificultats econòmiques de cada moment, sinó també a les inclemències meteorològiques i al maltractament i criminalització injustificats i inadmissibles per part d’alguns sectors.

Amb tot, la nostra pagesia és forta, és rebel, és resistent i poderosa. Un exemple de dignitat i resiliència. I això també queda ben palès a “Alcarràs”. Cal, doncs, que sapiguem aprofitar totes i tots -administracions municipals i supramunicipals, pagesia i ciutadania- amb intel·ligència i col·laboració aquesta oportunitat única que ens brinda l’èxit creat per la Carla Simón en favor del present i el futur d’un sector que és clau i pal de paller a casa nostra.

Així ho entenem des de fa molts anys en municipis com Aitona, on la pagesia és el nostre principal eix vertebrador a nivell històric, social, econòmic i turístic. I el millor exemple és l’èxit continuat i exponencial del projecte de Fruiturisme que enguany compleix ja el seu desè aniversari.

Carla, moltes gràcies per brindar-nos aquesta oportunitat. I moltes gràcies per dignificar la tasca de la nostra pagesia. Ara ens toca a nosaltres treballar per a plasmar tot aquest èxit.

Comentaris