Opinió

Dones vinculades a Mollerussa que van influir, a l’ombra del seu marit

Volem remarcar quines han estat les problemàtiques principals a les que van plantar cara les dones com, per exemple,  les dificultats d’accés a l’educació i la manca de llibertat per escollir el seu camí

El 8 de març es commemora el Dia Internacional de la Dona com a reivindicació de millors condicions de treball, de drets polítics, de coeducació  i de corresponsabilitat,  i també,  per posar en manifest el recorregut de la sororitat per combatre les discriminacions exercides envers les dones en igualtat jurídica, política i econòmica.

Una lluita continuada que anem arrossegant de grans experiències anteriors, per posar un exemple, no és fins a la dècada dels seixanta, que la lluita de les dones va passar per  aconseguir l’equiparació entre homes i dones en la vida quotidiana. Van desenvolupar-se uns moviments feministes, d’àmplia base social, situats normalment en l’esquerra política i que tractaven de fer-se càrrec de les desigualtats socials, d’educació i de cultura existents entre les dones.

Entrats en el segle XX, les dones ja anaven ocupant espais professionals fins aleshores monopoli masculí, per quina cosa, avui ningú s’estranya si es troba davant d’una metgessa, una jutgessa o una catedràtica, cosa impensable un segle abans.

Situats ja en el present i fent-nos valdre de la commemoració del dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona, des de la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Mollerussa, volem fer palès el paper de la dona en la història de Mollerussa, i també volem denunciar les condicions discriminatòries que “elles” han anat patint.

Per aquesta raó, i amb el propòsit d’aconseguir el Distintiu Municipal d’Igualtat  de Gènere, hem impulsat un camí de recerca històrica que ens ajudarà a conèixer dones vinculades a Mollerussa que van influir, a l’ombra del seu marit o per elles mateixes, a la configuració social de la nostra ciutat. Aquesta recerca històrica que anomenem “AMB NOM DE DONA” es treballarà des de l’Associació de Dones del Pla d’Urgell ALBADA i la veureu reflectida a la web http://www.albada-mollerussa.cat a partir del 8 de març d’enguany.

Volem remarcar quines han estat les problemàtiques principals a les que van plantar cara les dones com, per exemple,  les dificultats d’accés a l’educació i la manca de llibertat per escollir el seu camí.

Aquesta recerca té voluntat de fomentar canvis d’actitud en favor del respecte als drets de les dones, impulsar una consciència crítica sobre la desigualtat i crear una actitud en favor de la justícia i la igualtat de gènere. Pensem que si les dones d’avui coneixen la lluita de les seves avantpassades podran entendre el paper de la dona en la societat actual, creant un debat de reflexió sobre els estereotips de gènere que involuntàriament s’han anat transmetent des de la infància deixant clar que no hi ha barrera, pany ni forrellat que es pugui imposar i que cada vegada que una dona fa un pas, tota la resta avança cap endavant.

 “Mai hem de tolerar que aquell que ens agafa de bracet sigui el mateix que ens ensorri”. És injusta una societat que permet la discriminació i la desigualtat entre les persones, perquè totes i tots tenim els mateixos drets. Només si ens coneixem a nosaltres en el nostre interior i reflexionem sobre el perquè ens comportem d’una manera o d’una altra, serem capaços de millorar com a persones, contribuir al fet que no hi hagi discriminació i que el món sigui més just.

Comentaris