Opinió

Militar en la utilitat

A ningú se li escapa que la desinversió de l’Estat a Catalunya i la baixa execució dels pressupostos estatals han estat un llast per al país, també per a les comarques de Lleida; no fa massa, un estudi publicat per la Cambra de Comerç de Lleida assenyalava la magnitud d’aquesta realitat

Militar en la utilitat em sembla una bona manera de definir la tasca que Esquerra Republicana fem a Madrid, treballant per ser útils a la ciutadania i per millorar les seves condicions de vida. I crec que això es fa palès en l’acord assolit en el marc de la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat per l’any 2023. La utilitat que sens dubte s’assoleix posant els interessos de la ciutadania i del país al centre de cada decisió. Ahir el Congrés dels Diputats va donar llum verda als comptes estatals, una primera passa d’una tramitació que ara haurà de continuar al Senat.

A ningú se li escapa que la desinversió de l’Estat a Catalunya i la baixa execució dels pressupostos estatals han estat un llast per al país, també per a les comarques de Lleida. No fa massa, un estudi publicat per la Cambra de Comerç de Lleida assenyalava la magnitud d’aquesta realitat. Això fa encara més rellevant l’acord assolit de 900 milions d’euros d’inversions de l’Estat a Catalunya que seran gestionats per la Generalitat per millorar les infraestructures. Un mecanisme que garanteix que les inversions en infraestructures s’executen i a més, que permet prioritzar-les amb òptica de país. 

Els encàrrecs de gestió són un pas endavant enfront de la desinversió crònica que hem patit les comarques de Lleida i en la connectivitat de l’AP-2 com fa temps que va posar sobre la taula la Diputació de Lleida. A la millora de la connectivitat de l’AP-2 i l’AP-7 s’hi destinaran 250 milions d’euros els propers anys. També en l’àmbit de les infraestructures, a l’Alt Pirineu s’abordarà la necessària millora de l’Eix Pirinenc llargament reivindicada, amb una inversió plurianual de 260 milions d’euros. La millora d’aquestes infraestructures és clau per multiplicar les oportunitats de la ciutadania de la plana de Lleida i de l’Alt Pirineu i de l’Aran i suposen un pas endavant per revertir el despoblament. Els comptes també preveuen gràcies a la negociació d’Esquerra Republicana un milió d’euros per endegar estudis informatius per a la millora del Port del Cantó i del Port de Perves, dos dels trams més complicats de la N-260 i un reforç de 7 milions d’euros per al manteniment de les carreteres de Lleida que hauria de suposar una millora notable d’aquesta via i d’altres com l’Autovia A-2 que es troba apedaçada en molts trams de la Segarra i l’Urgell. 

Necessitem unes infraestructures dignes i també posem la força negociadora d’Esquerra Republicana perquè Lleida avanci. La convicció de l’Alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha estat imprescindible perquè en el marc de la negociació dels pressupostos s’hagin desencallat 7 milions d’euros per al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. Lleida vol ser la capital agrobiotech del sud d’Europa i el PCITAL n’ha de ser un motor, per això aquesta injecció de recursos sumada al refinançament del deute contribuirà a alleujar la situació econòmica del Parc i servirà de revulsiu per a la seva activitat investigadora.

La utilitat passa per desencallar recursos en àmbits estratègics, per aplicar noves eines que garanteixin l’execució de les inversions, per desencallar projectes molt necessaris i reivindicats al territori. I tot això és possible mentre mantenim l’exigència davant l’Estat en defensa d’allò que creiem que és just per Catalunya, també per Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran, i la seva gent. En el mentrestant, fins a arribar a la República Catalana que anhelem, militarem en la utilitat.

Comentaris