Opinió

El posicionament del corrent Compromís per la Independència.

Les eleccions del 27 de setembre seran excepcionals: seran una resposta a l’actitud intransigent de l’Estat espanyol davant la mobilització ciutadana del 9 de novembre de 2014, i alhora han d’obrir la possibilitat de construir una alternativa d’esquerres davant les polítiques neoliberals i les complicitats de determinats partits, catalans i espanyols, amb la corrupció.

Les eleccions del 27 de setembre seran excepcionals: seran una resposta a l’actitud intransigent de l’Estat espanyol davant la mobilització ciutadana del 9 de novembre de 2014, i alhora han d’obrir la possibilitat de construir una alternativa d’esquerres davant les polítiques neoliberals i les complicitats de determinats partits, catalans i espanyols, amb la corrupció.

Per a ICV les eleccions són constituents: l’inici d’un procés constituent que ens ha de portar a la creació d’una República Catalana. Per d’altres (CDCERC, i CUP) les eleccions son plebiscitàries i ajornen el caràcter constituent de les eleccions a una convocatòria posterior al 27S. I per altres (PSC, PP i Cs), les eleccions són simplement autonòmiques, encara que alguns d’aquests
partits es troben còmodes amb una visió plebiscitària i cap dels tres accepta el dret a decidir.

Compromís per la Independència expressa el seu profund desacord amb la voluntat d’excloure els independentistes que no comparteixen l’estratègia de CDC i ERC, ni permetrem ser comptats al costat del PP, Cs i PSC, ni que s’arrenglerin forces com “Catalunya sí que es pot” al costat de les forces centralistes. Les declaracions del mateix president de l’ANC, Jordi Sánchez o
bé de Raül Romeva, semblen no compartir aquesta visió sectària d’Artur Mas sobre el moment polític qui amb la intenció de guanyar una quants vots més per a la seva coalició, oblida una bona part d’independentistes que no combreguen amb la seva llista. I el que és pitjor, oblida les classes populars que van votar sÍ-sí el 9N, i els que varen participar el 9N votant Sí-No o Sí-en
blanc. Responsabilitat és treballar per la inclusió de totes les capes socials al procés i no per l’exclusió.

Inevitablement el 28 de setembre totes les candidatures que defensen la sobirania de Catalunya i el dret a decidir s’hauran de posar d’acord en definir un full de ruta definitiu al Parlament de Catalunya per això cal mantenir ponts de diàleg oberts entre totes aquestes forces pel que fa als drets nacionals encara que en l’àmbit dels drets socials mantinguem posicionaments
confrontats.

CxI demana als integrants de la candidatura de CDC-ERC, en especial a Raül Romeva, i a l’ANC i Omnium que recuperin el paper de transversalitat i de societat civil que havien fet abans de formar part d’aquesta candidatura i que facin campanya per aquesta majoria àmplia que reconeix Catalunya com a subjecte polític sobirà que té dret a decidir el seu futur. CxI es compromet a
treballar per a que aquests ponts de diàleg continuïn oberts car els interessos nacionals de Catalunya han d’estar per sobre de de totes les candidatures que es presenten a les eleccions.

Considerem que el full de ruta de “Catalunya sí que es pot” recull les principals aspiracions de Compromís per la Independència però també d’una majoria àmplia del país i de les organitzacions sobiranistes:
   a) Reconeix “la plena sobirania del poble català com a subjecte col·lectiu que pot decidir el seu futur”
   b) Aposta “per iniciar un procés constituent propi” “que no estigui subordinat ni sigui subaltern a cap altre marc”.
   c) Planteja “la ruptura del règim de 1978” i alhora contempla la possibilitat que els diversos processos constituents, el de l’Estat i     el de Catalunya puguin “interinfluir-se i afavorir-se mútuament des de la pròpia identitat de cadascun”.
   d) Proposa “la realització d’un referèndum” per decidir sobre la independència o la relació que es vulgui mantenir amb l’Estat espanyol i l’elaboració de la Constitució d’una “República catalana” ,que haurà de ser ratificada pel poble.

No cal dir, que en el moment del referèndum d’autodeterminació, Compromís per la Independència, defensarà l’opció de la independència com a millor opció, i que la República catalana sigui plenament independent.

CxI valorarà molt positivament la inclusió de Procés Constituent a la confluència, sabem que s’estan fent els esforços necessaris per conjugar totes les demandes i esperem amb molta esperança un acord tenint en compte les dificultats que el calendari electoral planteja.

Considerem que Procés Constituent aporta un valor afegit en augmentar el caràcter de democràcia participativa i el grau d’emancipació en el projecte nacional, així mateix el seu objectiu de fer confluir les esquerres casa perfectament amb el projecte de Catalunya Sí que es Pot.

Ara, avui i aquí tenim aquesta oportunitat com mai abans l'havíem pogut somniar i és necessari continuar amb aquesta mirada alçada cap a l'horitzó. L'entesa i l'encaix d'organitzacions polítiques amb cultures i tarannàs diferents no sempre és fàcil però estem més a prop que mai d’aconseguir-ho, estem oberts a tots els moviments d’esquerres i socials que vulguin afegir-se a aquest projecte inclusiu i rupturista alhora però també oberts al diàleg amb la resta de forces sobiranistes de Catalunya. Considereu-nos el vostre pont, la vostra eina i el vostre paraigua.

Comentaris