Opinió

Una fita històrica de la UGT-Terres de Lleida

Ens trobem davant d’una fita històrica. Una remunicipalització llargament reivindicada pel nostre sindicat. Una lluita que ha costat anys de treball i esforç, però que finalment s’ha fet realitat gràcies a l’empenta del comitè d’empresa i de tots els treballadors i treballadores que formen part d’aquest servei
UGT Terres de Lleida
UGT Terres de Lleida

Ens trobem davant d’una fita històrica. Una remunicipalització llargament reivindicada pel nostre sindicat. Una lluita que ha costat anys de treball i esforç, però que finalment s’ha fet realitat gràcies a l’empenta del comitè d’empresa i de tots els treballadors i treballadores que formen part d’aquest servei. Estem parlant de la municipalització de la zona blava, el servei de grua i el dipòsit municipal, que torna a mans de la Paeria de Lleida després d’anys de reivindicació.

I és que cal recordar que aquesta petició s’inicia l’any 2016, quan finalitza l’acord entre l’empresa adjudicatària del servei i l’Ajuntament de la ciutat. Dos anys més tard, el 2018, surt a licitació el concurs, on constava que la nova empresa retallaria un 20% el nombre total de treballadores i treballadors que oferien aquest servei. Arran d’aquesta afirmació, el sindicat UGT va iniciar una sèrie d’assemblees amb la plantilla per decidir el seu futur; i es va acordar finalment, per majoria absoluta, que si no s’arribava a un acord i es mantenien aquest 20% de llocs de treball que es volien eliminar, es convocarien una sèrie de protestes i l’aturada del servei.

Municipalització zona blava de Lleida ©UGTterresdelleida
Municipalització zona blava de Lleida ©UGTterresdelleida

No obstant, a finals del 2018, el nostre sindicat va decidir denunciar aquesta licitació i portar el cas als tribunals. En aquest punt, la licitació s’atura i el jutge ordena una nova redacció del projecte; moment en el qual, la UGT proposa a l’equip de Govern una municipalització del servei i inicia una ronda de contactes amb els diferents grups polítics de la ciutat per estudiar la possibilitat que el servei de grua, dipòsit municipal i zona blava passi a mans de l’Ajuntament. Una mesura que s’estava aplicant ja en altres poblacions i que el sindicat volia implantar també a la ciutat de Lleida.

Arran de les diverses reunions -durant aquest temps es continua prorrogant el conveni-, alguns partits comencen a considerar la proposta del nostre sindicat com a prioritària. Fins a arribar a les eleccions del 2019, quan algunes formacions inclouen el compromís de fer un estudi de viabilitat de la remunicipalització del servei a través d’una empresa externa als seus programes electorals.

Ara, tres anys després d’aquestes trobades, i amb l’informe de viabilitat presentat, ERC i PSC, agafant el compromís existent, van portar la proposta de remunicipalització al ple del passat mes de juliol. Una moció que va ser aprovada i tirada en endavant, fent-se realitat aquest 2023 que ara iniciem.

És per això, que podem dir que arranquem el nou any molt satisfets de la feina feta des del sindicat UGT-Terres de Lleida i de la important fita històrica aconseguida per la ciutat de Lleida, gràcies a l’esforç dels companys i les companyes del nostre sindicat i dels membres del comitè d’empresa. Ara, els beneficis d’aquest servei revertiran a la ciutat, i no beneficiaran a una empresa privada. I això és el que hem d’aconseguir també amb altres serveis, com l’aigua i la llum!

Comentaris