Opinió

Perquè el 8-M no s’atura mai. La lluita continua

Les dones patim la violència masclista en els diferents àmbits de la seva vida, a totes les edats i en totes les seves cares: la física, la psíquica, l’econòmica, la sexual i també la institucional. De forma directa i indirecta, des de l’assassinat fins a discriminacions més subtils

Davant un nou 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, la Unió General de Treballadores i Treballadors de Catalunya volem expressar el nostre compromís inequívoc en la defensa dels drets de les dones i per la igualtat efectiva i real entre dones i homes com a principi que vertebra els nostres ideals fundacionals i la nostra acció sindical.

La lluita de la UGT és contínua i constant, des de fa més de 133 anys d’història, en els centres de treball, en el diàleg social, en el marc institucional i en la participació social, tant nacional com internacional. Des del sindicat hem portat i portem el missatge inequívoc de l’erradicació de la discriminació i qualsevol tipus de violència vers les dones.

Les dones patim la violència masclista en els diferents àmbits de la seva vida, a totes les edats i en totes les seves cares: la física, la psíquica, l’econòmica, la sexual i també la institucional. De forma directa i indirecta, des de l’assassinat fins a discriminacions més subtils. 

A més a més, a la feina, la segregació vocacional fa que arribem al mercat laboral en sectors feminitzats, que són sovint a la vegada els més mal valorats socialment i econòmicament. Tot això unit a la segregació, tant horitzontal com vertical, o el que és el mateix, el terra enganxós o el sostre de vidre.

La manca d’una conciliació corresponsable i la manca de polítiques públiques que apostin per emancipar l’atenció i les cures, fan que encara avui, a causa dels rols de gènere, siguem les dones les que majoritàriament assumim, coincidint tant amb els cicles vitals de reproducció com els cicles posteriors. Això ens porta a una alta taxa de dones subocupades, infravalorades, estancades en la feina i amb efectes negatius en la nostra salut.

Per tot això, per la UGT és primordial impulsar el diàleg social que ha comportat la pujada de l’SMI i l’acord de la reforma laboral, i que han tingut una afectació positiva directa sobre les condicions econòmiques i laborals de les persones amb pitjors condicions laborals i entre aquestes, sens dubte, hi som les dones.

Exigirem el compliment dels Plans d’Igualtat i l’adopció de polítiques amb perspectiva de gènere a tots els àmbits. Combatrem la violència masclista en els centres de treball, adoptant protocols d’assetjament sexual i per raó de sexe. Treballarem per la dignificació del sector de les cures, per aconseguir la plena equiparació dels drets de les treballadores de la llar i l’aplicació de polítiques de corresponsabilitat efectiva.

Per la UGT-Terres de Lleida la nostra lluita continua, perquè el 8 de març no s’atura mai.

Comentaris