Opinió

29 de juny de 1969, el dia que es va dir prou a la intolerància LGTBI+

A finals dels anys 60 del segle passat als Estats Units, el sistema legal hostil contra les persones amb orientacions sexuals diferents a la norma establerta i que, durant les dècades anteriors els havia impedit viure-les públicament

A finals dels anys 60 del segle passat als Estats Units, el sistema legal hostil contra les persones amb orientacions sexuals diferents a la norma establerta i que, durant les dècades anteriors els havia impedit viure-les públicament prohibint fins i tot la existència d’establiments on relacionar-se de manera discreta, va ser enderrocat.

Aquell 29 de juny de 1969, una batuda policial en un pub conegut com Stonewall Inn, ubicat al barri novaiorquès de Greenwich Village, va provocar una sèrie de manifestacions espontànies i multitudinàries que es van allargar durant cinc dies esdevenint l’embrió de la lluita moderna pels drets LGTBI+.

Si bé no van ser els primers incidents amb violència contra aquest col·lectiu, ni tampoc les primeres lluites per la reivindicació dels seus drets, aquells aldarulls es van estendre al llarg de tot el país i, poc després, arreu del món; alhora que van sembrar la llavor del reconeixement i la lluita, a cara descoberta, per la identitat de gènere i pels drets i la igualtat en la diversitat de totes les persones. Aquells primers dies d’estiu de 1969, homes i dones de dins i fora del col·lectiu LGTBI+ van manifestar-se plegats i plegades exigint la seva llibertat personal i col·lectiva.

Aquesta lluita també es reflecteix al nostre país on al 2014, finalment, es va aprovar la primera llei per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Una llei posterior aprovada el 2020 d’igualtat de tracte i no discriminació, va desplegar, entre altres accions,  la Xarxa de Serveis d’Atenció integral LGBTI+, oferint acompanyament i arribant arreu del país mitjançant el servei d’atenció SIAD dels nostres Consells Comarcals.

Actualment, la nova Conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya està elaborant una llei trans amb l’objectiu específic d’implementar polítiques públiques que accelerin aquest canvi social evolutiu i inevitable que, en sintonia amb la visió feminista i antiracista, ajudaran a construir una societat futura veritablement oberta, transinclusiva, justa, equitativa, i amb plena garantia de drets per a totes les persones.

La lliçó democràtica, que vam aprendre d’aquells fets del Stonewall Inn, ens interpel·la a tots i a totes per continuar lluitant cada dia, i des de tots els àmbits, per aconseguir que mai més en cap lloc del nostre país ningú pateixi un acte de discriminació o d’intolerància per motiu de la seva orientació sexual o d’identitat sexual i afectiva o d’expressió de gènere.

PIULADA:

@VeroSerulla, d’ @ERC_dones: ‘Cal continuar lluitant cada dia, i des de tots els àmbits, per aconseguir que, mai més en cap lloc del nostre país, ningú pateixi un acte de discriminació o d’intolerància per motiu de la seva orientació o identitat sexual, afectiva i de gènere’.

Comentaris